Кламер БГ - Новини: Коктейлът с антитела на Eli Lilly намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 87%

Коктейлът с антитела на Eli Lilly намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 87%

Коронавирус

|
Четв, 11 Март 2021г. 15:40ч.
Коктейлът с антитела на Eli Lilly намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 87%

Американската фармацевтична компания Eli Lilly отново публикува насърчителни резултати за своето лечение срещу Covid-19, основано на две синтетични антитела. То намалява хоспитализациите и смъртните случаи с 87 процента, предаде Франс прес.

В края на януари от Eli Lilly съобщиха, че комбинацията на две антитела - бамланивимаб и етесевимаб, намалява риска от хоспитализация и смърт със 70 процента. Тогавашната доза беше по 2,8 грама за всяка от съставките.

Сега дозата на бамланивимаб беше променена на 700 милиграма, а на етесевимаб - на 1,4 грама. Клинични изпитания са проведени със 769 души на възраст над 12 години, които са дали положителни тестове за коронавирус. Участниците били с рискови фактори, които ги правели по-изложени на тежките форми на заболяването. От тях 511 били подложени на лечението, а 258 получили плацебо.

От лекуваните пациенти с комбинация от антитела, 4 души били хоспитализирани, като никой от тях не починал от Covid-19. От групата с плацебо 11 души били хоспитализирани, като 4 от тях не могли да се преборят със заболяването и починали.

Лечението на "Ели Лили" получи разрешение в спешен порядък в САЩ от началото на февруари. То е предназначено за хората от рисковите групи заради възрастта им или заради съпътстващи заболявания.

Първото лечение на същата американска компания, но само на базата на бамланивимаб, получи зелена светлина в САЩ в началото на ноември. То е одобрено и във Франция.

И друг коктейл с антитела, на компанията Regeneron, получи одобрение по спешност в САЩ за хората с риск от тежка форма на болестта. То използва антителата имдевимаб и касиривимаб. Именно на това лечение беше подложен президентът Тръмп в началото на октомври миналата година.

Споменатите синтетични антитела, които се доставят в организма чрез интравенозно вливане, са лабораторни реплики на имунната защита на човешкия организъм. Имунната система на хората произвежда по естествен път антитела в присъствието на вирус, за да го обезвреди. Увеличаването на количеството на антителата позволява на хората с крехко здраве да се преборят с патогена.

mediapool.bg