Кламер БГ - Новини: Епидемията в Турция съживи пазаруването с кошница през прозореца

Епидемията в Турция съживи пазаруването с кошница през прозореца

Коронавирус

|
Пон, 30 Март 2020г. 12:19ч.
Епидемията в Турция съживи пазаруването с кошница през прозореца

Епидемията съживи една стара традиция в Турция - пазаруване с кошница, спусната през прозореца или балкона, пише в. "Дейли сабах".

Отдавнашната практика, която и днес остава позната гледка по улиците на Истанбул, се възроди с пълна сила след забраната за излизане навън на хората над 65-годишна възраст, наложена от турските власти в борбата с коронавируса.

Възрастните хора дават заявката си, като викат през прозореца, и спускат завързана за въже кошница с поставени вътре пари. Продавачът измерва желаното количество от стоката и я поставя в кошницата, като си взима дължимото, за да може тя да бъде изтеглена обратно с въжето от клиента.

Продавач в магазин за хранителни стоки от истанбулския квартал Ферикьой, община Шишли, споделя, че търсенето на този вид услуга е нараснало петкратно с разпространението на новия коронавирус.

"Преди получавахме по десетина поръчки на ден, а сега броят им достигна 50", казва пред АФП Зафер Гюндогду. "От каквото и да имат нужда възрастните, ние сме на разположение, като пълним спуснатите кошници или доставяме храна до жилищата им от 7 до 22 ч.", добави той.

Същевременно такситата в трите най-населени града на Турция - Истанбул, Анкара и Измир, стават обект на ограничения от днес с цел овладяване на разпространението на новия коронавирус, съобщава "Дейли сабах".

Новите мерки огласи министерството на вътрешните работи на страната.Според тях такситата, чийто регистрационен номер завършва с нечетна цифра, работят от началото на днешния ден за 24-часов период. Във вторник смяната се поема от таксита с четен номер. Редуването ще продължи и през следващите дни.

Едно от най-оживените места в Истанбул - пешеходният булевард "Истиклял" край централния площад Таксим, опустя заради коронавируса, съобщава частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Обичайно булевардът, по който са разположени бутици, книжарници, сладкарници, ресторанти, кафенета, художествени галерии, театри и нощни заведения, кипи от живот и денем, и нощем. През деня дългият около километър и половина бул. "Истиклял" е изпълнен с хора, с които е трудно да се разминеш. Средно през почивните дни през булеварда преминават близо три милиона души дневно.

С разпространението на новия коронавирус обаче булевардът опустя. СиЕнЕн-Тюрк публикува снимки от снощи, на които се вижда, че от трескавия преди нощен живот в района не е останала и следа. Единствено котки бродят по булеварда в мрака на нощта.

Много от търговците на бул. "Истиклял" затвориха временно магазините си заради коронавируса. Ковид-19 засегна и продавачите на симит (гевреци със сусам) и кестени, чиито червени остъклени колички са добре познати в цял Истанбул.

Бул. "Истиклял" в централния квартал Бейоглу е ограден от исторически сгради от края на османския период в различни архитектурни стилове, а по протежението му все още се движат старите червени трамваи. Той е притегателно място както за местните жители, така и за чуждестранните туристи в Истанбул.

mediapool.bg