Кламер БГ - Новини: Армията се готви да се включи в извънредното положение, ако има решение за това

Армията се готви да се включи в извънредното положение, ако има решение за това

Коронавирус

|
Пон, 30 Март 2020г. 13:17ч.
Армията се готви да се включи в извънредното положение, ако има решение за това

Армията се подготвя при необходимост да се включи в мерките по извънредното положение, което има за цел да ограничи епидемията с коронавирус.

"Българската армия е готова да съдейства на МВР за налагане на мерки за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса COVID-19. В тази връзка вече се разработват съответните планове и при решение на Министерски съвет въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи", съобщиха от военното министерство на сайта си. https://mod.bg/bg/

Парламентът разреши военнослужещите да могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки, въпреки че президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се обяви срещу тази възможност. Засега обаче военните не са включени в налагането на мерките, като правителството би ги включило само при задълбочаване на кризата.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че други страни вече ползват армиите се, но ние не го правим, включително заради върховния главнокомандващ и притеснения за гражданските свободи по време на извънредното положение.

"Новите правомощия на армията по Закона за извънредното положение са ясно дефинирани и за да се стигне до тях, следва да се издаде акт на Министерския съвет. С него се определя при какви условия и ред въоръжените сили ще участват съвместно и/или координирано с други органи. Участието на въоръжените сили според законовия текст на чл. 9 ще бъде свързано с прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт", обясниха от военното министерство.

Според Закона за извънредното положение при необходимост военните ще могат да извършват проверки за установяване на самоличността, да ограничават предвижването, да спират превозни средства и да "използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо".

"Всички полеви занятия в пунктовете за постоянна дислокация, гарнизонните учебни центрове и тактически учебни полета се провеждат съгласно утвърдените планове за дейността на формированията, а също така се провежда целенасочена подготовка по поддържане и повишаване на готовността на Въоръжените сили на Република България за оказване на подкрепа на органите на МВР за защита на държавната граница и подпомагане на населението при кризи, бедствия и аварии", отчитат от МО.

Поради обявеното извънредно положение се наложи да бъдат прекратени всички занятия, изискващи предислоциране на големи групи военнослужещи от един гарнизон в друг.

Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещи в учения зад граница до изтичане срока на извънредното положение.

БСП определи законовата възможност за включване на армията като "параноични действия" и излишно милитаризиране.

Миналата седмица от МВР коментираха, че засега няма необходимост да се включи армията.

mediapool.bg