Кламер БГ - Новини: В САЩ разрешиха използването на хлороквин в болници

В САЩ разрешиха използването на хлороквин в болници

Коронавирус

|
Пон, 30 Март 2020г. 12:44ч.
В САЩ разрешиха използването на хлороквин в болници

Американският регулаторен орган за лекарствата - Агенцията за контрол на храните и лекарствата, разреши използването на хлороквин и хидроксихлороквин при случаи на зараза с новия коронавирус, но само в болници, предаде Франс прес. Това са медикаменти срещу малария, във връзка с които американският президент Доналд Тръмп храни големи надежди.

В изявление министерството на здравеопазването на САЩ посочва, че регулаторният орган е дал зелена светлина за лечението с тези средства, но те трябва да са предписвани и раздавани от лекари на пациенти в тийнейджърска възраст и на възрастни, които се намират в болници и които са засегнати от Covid-19, като това става по един адаптиран начин, когато клинично изследване не е на разположение или не може да се направи.

Президентът на САЩ похвали на 24 март качествата на тези субстанции и тогава каза, че ако лечението с тях подейства, това ще бъде дар от небето.

Породил полемика френски лекар - професор Дидие Раул, също защитава това лечение и представи изследвания, които обаче не убедиха напълно научната общност.

Американските здравни власти предупредиха обществеността, че не трябва да се самолекува. Жител на щата Аризона, който бе погълнал хлороквин фосват, използван за дезинфекция на акваруми, почина от това.

Две медицински структури в САЩ - Националният институт по здравеопазване и Службата за научни разработки в биомедицинската област - работят върху клинични изследвания. Скоро в Ню Йорк ще започне и изследване с хикроксилохлороквин и антибиотика азитромицин.

В САЩ има над 140 000 случая на зараза с новия коронавирус и 2489 смъртни случая, според преброяване на университета Джонс Хопкинс.

mediapool.bg