Кламер БГ - Новини: С още двама починали жертвите на Covid-19 у нас са вече 58

С още двама починали жертвите на Covid-19 у нас са вече 58

Коронавирус

|
Пон, 27 Апр 2020г. 19:41ч.
С още двама починали жертвите на Covid-19 у нас са вече 58

Още двама души с Covid-19 починаха в понеделник, с което жертвите на вируса у нас достигнаха 58 души. Става въпрос за 77-годишна жена и 72-годишен мъж. И двата случая са от Видин, където е третото по големина огнище на заболяването след София и Плевен. Във Видин са и най-много от новооткритите за деня случаи – 11 от общо 15. Други три от новите случаи са от София, а един – от Ямбол.

Във Видин вече има 15 заразени с Covid-19 от дома за възрастни хора в близкото село Гара Орешец. От общо 16 души персонал в дома трима вече са на домашно лечение. Останалите от днес са минали на нов режим, но остават под карантина в дома.

В момента в инфекциозното отделение на Видинската болница, където се лекуват по-леки и средно тежки случаи, се намират седем пациенти с Covid-19. Общият брой на заразените медици във Видин е 31 души.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в страната

вече е 1363 души. Излекувани до момента са 206 души.

В болница са настанени 301 пациенти, като 39 са в тежко състояние в интензивни клиники и отделения.

Трите области с най-много случаи на коронавирус са София – 683, Плевен – 124 и Видин – 73.

Останалите случаи са в Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 59; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Пловдив – 46; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 40; Смолян – 33; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 9.

Сред медицинския персонал заразените вече са 147 души, като има 9 нови случая за изминалото денонощие. Здравните работници са 11% от заразените, като делът им от общия брой случаи се стабилизира.

Сред новите диагностицирани медицински работници 7 са в "Пирогов“ - един лекар, пет медицински сестри и един санитар. Те са от различни клиники в спешната болница.

Във ВМА има една медицинска сестра, а в болница "Св. Иван Рилски“ - още един случай на новоустановен медик с Covid-19.

Разхлабване на мерките – ръст на заболеваемостта

"Всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта", коментира за пореден път на сутрешния си брифинг в понеделник началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Движението на повече хора - където и да било, на каквито и да било пространства, винаги води до повишаване на опасността. Трябва винаги, когато се разхлабват мерки, да се казва и какви могат да бъдат последиците. Ще се влоши ситуацията - това ще стане, но все пак основната идея е здравната система да може да понесе удара от увеличаването на бройките", посочи Мутафчийски.

От понеделник обаче започва разхлабването на мерките в България, като ще бъдат разрешени разходките в някои паркове.

Като пример, че контактите на открито водят до заразяване, Мутафчийски припомни футболни мачове в Испания и Италия, след които е имало бум на заболели. Веригите са проследени чак до България.

Новите случаи

Мутафчийски съобщи сутринта, че в Плевен има най-много нови случаи

за изминалото денонощие– 23, като 17 са контактни на работещи в завод "Мизия".

В София новите случаи са 19.

В Кюстендил са регистрирани осем нови случая, във Велико Търново – четири, в Пловдив – два, в Сливен и Пазарджик – по един.

Има седем нови случая на заразени деца. Пет момчета в Плевен на 6, 8 и 15 години. Едно момиче на една годинка в Пловдив и едно момиче на 14 години. Те не са в болница.

147 са вече случаите при медицинския персонал.

Има девет нови заразени медици. Седем в "Пирогов" – един лекар, пет медицински сестри и един санитар от различни клиники. Във ВМА има заразена медицинска сестра. В болница "Св. Иван Рилски" има един случай.

"Разръчкване при заспиване"

"Картата на заболеваемостта е много различна в отделните области. Всячески се опитваме да изчистим субективния момент - например ниска активност на местните здравни органи в издирването на евентуални случаи. Където има т. нар. "заспиване", ние винаги обръщаме изключително внимание на тези области и да ги "разръчкаме" и да бъдат малко по-активни в търсенето", обясни ген. Мутафчийски във връзка с липсата на регистрирани случаи в областите Разград и Търговище.

В Разград при 90 направени проби няма нито един положителен резултат.

mediapool.bg