Кламер БГ - Новини: Европа: Епидемията бавно затихва, ограниченията плахо отпадат

Европа: Епидемията бавно затихва, ограниченията плахо отпадат

Коронавирус

|
Пон, 27 Апр 2020г. 21:29ч.
Европа: Епидемията бавно затихва, ограниченията плахо отпадат

В по-голямата част от Европа се забелязва ясна тенденция за бавно затихване на епидемията, предизвикана от новия коронавирус. В повечето от най-тежко засегнатите страни броят на починалите и на новозаразените силно намаля в сравнение с пиковите моменти на заразата. В доста други страни пък този брой е вече на минимални равнища.

В резултат на всичко това на много места започнаха предпазливи стъпки за разхлабване на въведените заради епидемията ограничителни мерки. Навсякъде се правят и дългосрочни планове в тази посока.

Броят на смъртните случаи в Испания се е увеличил през последното денонощие с 331, спрямо 288 вчера, съобщи министерството на здравеопазването. Общият брой на смъртните случаи, причинени от Covid-19, е нараснал до 23 521. Общият борй на диагностицираните случаи се е увеличил с около 1800 - до 209 465 от 207 634 вчера.

Най-новите данни за заразата в Испания дават повод за оптимизъм. Днес е четвъртият пореден ден с повече оздравели, отколкото са нови заразени.

Според испанските здравни власти пикът на пандемията в страната е бил на 2 април, когато за 24 часа бяха регистрирани 950 смъртни случая. Броят на оздравелите пациенти днес вече е над 100 000, като натоварването върху болниците намалява.

По тази причина Испания започна вчера да смекчава карантинните мерки, въведени в средата на март, като властите дадоха разрешение на децата да излизат навън, придружавани от пълнолетен.

"Огромното мнозинство" от родителите спазват правилата за социално дистанциране, каза днес испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка. Той обаче отбеляза, че са забелязани и някои нарушения вчера - първия ден от новите мерки. В някои случаи децата са били извеждани от двамата си родители, въпреки че даденото разрешение е само за един съпровождащ родител. Имало е и случаи на групи деца да играят заедно и на родители да разговарят на групи.

Правителството смята да смекчи за повече хора от 2 май изискването да се стои вкъщи. Премиерът Педро Санчес ще обяви във вторник подробности как ще се смекчават въведените ограничения в предстоящите седмици.

Здравният министър Салвадор Иля каза днес, че ограниченията ще бъдат отменяни постепенно и с различно темпо в различните части на страната. Според него правителството съветва компаниите, бързащи да подновят дейността си, да позволяват на своите работници и служители да работят от дома си винаги, когато това е възможно, да се въведе гъвкав режим за работа на смени и да се поддържа хигиена на работните места.

Испания започва от днес широка кампания за тестване за антитела, която ще продължи няколко седмици. Властите разчитат тя да помогне за установяване на мащаба на епидемията. На около 90 000 души от 36 000 домакинства ще бъдат раздадени по два различни теста - процедура, която ще се извърши още два пъти на триседмични интервали. Ще се правят два вида тестове - бърз, за наличие на антитела, и тест, резултатите от който ще бъдат изследвани в лаборатория.

Тестовете дават възможност на специалистите да разберат дали даден човек вече е бил заразен с коронавируса и дали впоследствие е развил антитела, така че да се установят хората, които са се заразили с вируса, но не са имали никакви или почти никакви симптоми.

Правителството на Италия ще смекчи ограничителните мерки на два етапа - от 4 май и от 18 май, обяви снощи премиерът Джузепе Конте.

От 4 май ще заработят някои заводи, строителни компании и търговци на едро. От тази дата ще бъдат отворени и парковете и градините, като разходките ще бъдат позволени само в семеен състав. От 4 май могат да бъдат възобновени индивидуалните тренировки на някои спортисти. На 18 май ще бъдат възобновени груповите тренировки на спортистите, ще отворят музеите и книжарниците. До края на учебната година образователните институции ще останат затворени.

Броят на жертвите в Италия е най-високият в Европа - над 26 000 души. Броят на новите случаи започна да намалява, както и този на пациентите под интензивни грижи. В неделя италианските власти съобщиха за трети пореден ден на намаляване на фаталните изходи от болестта. Починалите бяха 260, което е най-ниската стойност от 14 март насам.

Днес италианските власти съобщават за 333 нови починали заразени от новия коронавирус в страната за последните 24 часа. С това броят на жертвите в страната възлиза на 26 977 души. Броят на новите случаи на зараза е спаднал за последните 24 часа, като са регистрирани с 290 случая по-малко в сравнение с предходния ден. Общият брой на заразените в страната от началото на епидемията през февруари възлиза на 199 414 души, като в тази цифра влизат и починалите и излекулалите се. Излекувалите се са общо 66 624 към днешна дата.

След месец и половина изолация жителите на Париж започват отново да изпълват улиците на столицата на Франция. Понеже няма конкретни данни, засега това е само затвърждаващо се впечатление, но то кара властите да се плашат, че ограниченията не се спазват. Кратка сбирка възпламени през уикенда социалните мрежи. Няколко десетки души танцуваха на площад в кв. "Монмартър" на дискохита на Далида "Оставете ме да танцувам", който звучеше от един прозорец.

Властите обаче се опасяват, че хората ще се поддадат на изкушението и епидемията от коронавируса, засегнала Ил дьо Франс повече, отколкото други френски области, ще пламне с нова сила.

Живеещите в Париж около два милиона души спазват установените правила. Само че не бива да се връщаме към навика да сядаме близо един до друг по пейките и да доближаваме твърде много до другите, когато отиваме да си купим храна, каза заместник-кметът по сигурността Колон Борсел.

Очаква се във вторник премиерът Едуар Филип да представи пред френския парламент национална стратегия за отмяна на ограничителните мерки, която да започне да се прилага от 11 май, след 8 седмици на изолация. Отбелязани са 17 приоритетни насоки, включително връщането на учениците в училищата, подновяването на работата на предприятията, обществения транспорт, снабдяването с маски и дезинфекциращ гел, извършването на тестов.

В неделя бе съобщено, че епидемия е отнела живота на 242 души във Франция за последните 24 часа, в сравнение с 369 предишния ден. Общо жертвите на коронавируса в страната достигнаха 22 856, а броят на заразените нарасна с до 124 575 души. От тях 4682 са в реанимация, с 43 по-малко от предишния ден.

Броят на потвърдените случаи на коронавируса в Германия се е увеличил с 1018 до общо 155193, показаха данни от института за инфекциозни болести "Роберт Кох" днес. Вчерашното увеличение бе над 1700, а ден по-рано – над 2000. Смъртните случаи са се увеличили със 110 до 5750, след като вчера бе отчетено нарастване със 140.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер призова днес 16-те провинции на страната да подходят внимателно към вдигане на ограниченията, за да се избегне разрастване на епидемията и да не се наложи по-късно ново "втвърдяване" на разпоредбите. Според децентрализираната система за управление в Германия провинциите имат правомощия да налагат и отменят мерките за социална дистанция.

Маркус Зьодер, премиерът на Бавария, където са наложени някои от най-строгите изисквания за социална дистанция, заяви, че провинцията му прави само малки стъпки към смекчаване, за да не застраши успеха, постигнат в борбата с епидемията. Над 80 процента от магазините на дребно в Бавария отново са отворени. Ако това проработи през текущата седмица, можем да мислим за по-нататъшно смекчаване, каза Зьодер.

Противоконституционно е да се държат затворени големите магазини с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса, обяви днес върховният баварски административен съд, но не отмени мярката, която се използва в цяла Германия. Големите магазини са третирани неравноправно в сравнение с малките, на които бе разрешено да отворят отново миналата седмица, постановиха съдиите, като според тях така се нарушава принципът на равнопоставеността, заложен в конституцията.

Германското федерално правителство и лидерите на 16-те провинции се споразумяха само малките магазини с площ под 800 квадратни метра да отворят, след като страната започна да разхлабва някои от ограниченията в обществения живот, въведени заради коронавируса.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън благодари на британците за спазването на карантината, завръщайки се днес на работа, след като се възстанови от сериозна коронавирусна инфекция. Той обаче призова своите сънародници да продължат да спазват карантинните мерки.

На фона на обществения натиск за начертаване на стратегия за излизане от карантината, Джонсън заяви, че разбира нетърпението на британците, които са под карантина от 23 март, и обеща в следващите дни да бъдат взети решения за бъдещето на ограничителните мерки.

Той изтъкна, че тенденцията в разпространението на коронавируса във Великобритания започва да се обръща. Британският премиер обаче предупреди, че карантината ще трябва да бъде спазвана поне до 7 май, за да бъде избегната нова епидемична вълна.

Днес Обединеното кралство регистрира нови 360 смъртни случая на заразени. Общо са починали 21 092 души, като в тези данни не се включват старческите домове. Броят на потвърдените случаи на зараза в страната са вече 157 149, което е с още 4310 повече в сравнение с вчера.

Данните за последното денонощие в Белгия затвърждават наблюдаваното след началото на април постепенно трайно понижение в дневния брой на заразените и починалите от Covid-19. В неделя 113 души са починали (7207 досега), 127 са били приети в болница и 93 са били изписани. Новооткритите заразени са 553 (46 687 досега при над 214 хиляди изследвани). 56 на сто от смъртните случаи до днес са сред настанените в домове за възрастни хора. От следващата седмица в Белгия започва постепенното облекчаване на ограниченията.

Чехия навлезе в нова фаза на постепенно отслабване на рестриктивните мерки с отварянето на магазините с площ до 2500 кв. метра. Отворени са също зоопаркът и ботаническите градини, фитнес центровете и автошколите. Позволени са публичните събирания, но най-много до 10 души, вместо досегашните двама. Физическото дистанциране и задължителните маски остават в сила. Трите чешки завода на "Шкода Ауто", собственост на "Фолксваген", днес подновиха производството.

Един човек е починал от Covid-19 вчера, с което смъртните случаи стават общо 221. В интензивни отделения са 73-ма пациенти - най-ниският брой от 1 април. Чехия регистрира 52 нови случая на коронавируса за денонощие - най-малкия брой от близо месец и половина. От 1 март, когато бе съобщено за първия случай в страната, досега общо 7404 души са дали положителна проба за коронавируса от общо над 215 хиляди тестувани. Излекувани са 2 545.

Някои икономически отрасли в Швейцария възстановяват работа от днес като част от постепенното отхлабване на рестрикциите, въведени преди шест. Фризьорските салони, салоните за красота, магазините за железарски стоки и строителни материали, както и магазините за градински пособия, отново отварят врати. Лекарите и физиотерапевтите също ще могат да отворят практиките си за случаи, които не са спешни, а болниците - да извършват отложените планови операции.

Магазините трябва да се съобразяват с по-завишени хигиенни изисквания и да гарантират, че клиентите им ще спазват дистанция един от друг. За разлика от съседните страни в Швейцария носенето на маска на обществени места не е задължително.

Училищата и останалите магазини ще отворят врати след две седмици. Ако броят на хората с коронавирусна инфекция не се увеличи осезаемо, от 8 юни ще могат да отворят врати още университетите, музеите и библиотеките, а също и зоологическите градини.

Пет ресторанта в столицата на Швеция Стокхолм бяха затворени през уикенда заради неспазване на правилата за социална дистанция на клиентите. Решението е взето заради препълването както на вътрешното, така и на външното пространство на петте заведения, които са получили предварително предупреждение.

От един месец на шведските ресторанти, барове и кафенета е разрешено да обслужват клиенти, седящи на масите на безопасно разстояние едни от други. В Швеция не е въведена карантина, но гимназиите и университетите са затворени и обучението се води дистанционно. Детските градини обаче работят, а учениците до 9-и клас ходят на училище.

По данни на Службата за обществено здраве към вчерашния ден в Швеция са регистрирани 18 640 случая на коронавируса, а броят на починалите от заразата е 2194.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще обяви утре плана на правителството за постепенна отмяна на ограниченията, съобщи днес правителственият говорител Стелиос Пецас. Постепенното вдигане на мерките ще се осъществи от началото на май до края на юни.

Новите регистрирани случаи на коронавирус в Гърция през последното денонощие са 11. Общият им брой е 2517. За последните 24 часа са починали четирима пациенти, с което общият брой на смъртните случаи в Гърция става 134.

От 4 или 5 май гръцките граждани ще могат да се придвижват, без да изпращат есемес за целта на излизането си или да представят документ за основанието да се придвижват. Остава да бъде уточнено дали едновременно с това ще бъде разрешено и излизане извън префектурата, т.е. дали гражданите ще могат да пътуват до островите или до селата си.

Магазините от търговията на дребно ще отворят на 4 и 5 май, като ще отпадне и ограничението на броя клиенти в супермаркетите според площта им. Големите търговски центрове обаче ще отворят по-късно. На втория етап от вдигането на ограниченията ще бъдат отворени и църквите.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис съобщи днес, че детските градини, училищата и университетите в страната няма да отворят врати до края на учебната година, а успехът ще бъде оформен с получените досега оценки. Учебната година ще завърши на 12 юни, а дотогава ще продължат дистанционните форми на обучение. От 2 юни ще се върнат на училище за две седмици само учениците от последните класове, които ще държат изпит през лятото.

В Румъния през последното денонощие са регистрирани 303 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 11 339. От тях 3141 са обявени за оздравели и са изписани от болниците. В интензивни отделения в момента се лекуват 227 пациенти. Починали са 631 души.

Норвегия днес отвори отново училищата за най-малките. Седмица след като отново заработиха детските ясли и градини, в училище се връщат децата на възраст от 6 до 10 години. Те ще учат в клас в групи от не повече от 15 деца. Някои родители обаче смятат тази стъпка за преждевременна, още повече че след отварянето на яслите и детските градини няколко служители дадоха положителен тест за вируса.

С новата крачка Норвегия продължава постепенно да отменя ограниченията, обявени на 12 март. Разрешение да подновят работа имат също фризьори и козметици. Множество мерки, като забраната на спортни и културни прояви и препоръките за социална дистанция, обаче остават в сила.

По днешни данни на норвежкия институт за здравеопазване броят на заразените с коронавируса през последното денонощие се е увеличил с 28 до общо 7533-ма души. В последните дни броят на новите случаи се беше стабилизирал около 100 души на денонощие. Вчера и днес обаче се съобщава за по-малко от 50 новозаразени за 24 часа, което е най-ниското равнище за последните седмици. Починалите в резултат на коронавируса в страната са 201 и от вчера броят им не се е променил. В болница се намират 122-ма пациенти.

Броят на заразените с коронавирус в Словения за денонощие нарасна само с 6 души до 1402-ма. Починал е още един човек и общият брой на починалите е 83-ма.

През последните 24 часа в Хърватия са потвърдени девет нови случая, с които общият им брой се увеличи до 2039. Починали са четирима души, или общо 59. Хоспитализирани са 303 души, на респиратори са 21 пациенти.

Хърватите могат да излизат на традиционните излети и чевермета за Първи май, но при това трябва да спазват мерките за защита. "Пикниците са позволени, но трябва да се спазва физическа дистанция. В кръга на семейството можете нормално да общувате, но не е разрешено събиране на по-голям брой хора, още е в сила ограничението за максимум 5 души", съобщи директорът на хърватския Институт за обществено здраве Крунослав Цапак.

От днес в Хърватия влиза в сила решение за отслабване на част от мерките за защита. Първата фаза предвижда разрешение за работа на всички търговски обекти, освен тези в рамките на търговските центрове. Разрешават се и някои услуги, които не изискват близък контакт с клиентите, като ключарски и обущарски работилници, туристически агенции, фотостудия. Пускат се отново градските и крайградските автобусни линии и бързите морски превози до островите, които не са свързани със сушата чрез фериботи. Разрешава се работата на книжарници, музеи, галерии, антикварни магазини, тренировките на някои категории спортисти.

Ако ситуацията позволява, нов пакет мерки ще бъдат отменени от 4 май. Тогава ще бъдат резрешени услугите с близък контакт с клиента като фризьорски и козметични салони, както и работата с пълен капацитет на обществени и частни здравни заведения.

Министър-председателят на Португалия Антониу Коща обяви днес, че неговото правителство планира да облекчи от следващия месец някои от ограничителните мерки. Ще бъдат въведени поетапно през следващите две седмици нови правила за самоизолацията и ходенето на работа или на училище, след като бъде направена оценка на въздействието. Правителственият план ще бъде огласен в четвъртък.

Португалия, която бързо спря обществените дейности, е регистрирала 903 смъртни случая от Covid-19 - далеч по-малко от починалите в съседна Испания 23 500 човека.

Продължава спадането на регистрираните нови случаи на коронавирус в Кипър, като преp последната седмица намалението е с 62 процента. През седмицата 20 - 26 април в страната са установени 50 случая, докато предишната седмица, от 13 до 19 април, броят им е бил 134.

Броят на заразените в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 6198 и в момента възлиза на 87 147 дwtr. Така Русия задмина вече по брой на случаите Китай, където до момента са регистрирани 84 500. За денонощието са починали 50 пациенти с коронавирус, а от началото на епидемията в страната - 794.

Руските власти обмислят поетапно смекчаване на противовирусните мерки в полза на бизнеса по примера на други страни, пише "Независимая газета" във връзка с анонсирано от Кремъл ново обръщение на президента Владимир Путин. Той може да обяви тази седмица нов период за квазикарантина, наричана от властите с евфемизми като режим на повишена готовност, самоизолация и други подобни. Правителството разработва план за постепенна отмяна на ограниченията за бизнеса по европейски модел, пише изданието.

mediapool.bg