Кламер БГ - Новини: Във "Филиповци" и "Факултета" са открити 12 семейни огнища, но вече са ограничени

Във "Филиповци" и "Факултета" са открити 12 семейни огнища, но вече са ограничени

Коронавирус

|
Вт, 28 Апр 2020г. 12:46ч.
Във "Филиповци" и "Факултета" са открити 12 семейни огнища, но вече са ограничени

Проучванията на столичната регионална здравна инспекция в кварталите "Филиповци" и "Факултета" са открили 12 семейни огнища и са доказали 17 нови случая на заболели с коронавирус от 16 до 24 април, но към момента ситуацията е под контрол и затова ограничителните мерки бяха вдигнати. Това съобщи във вторник директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев. Той обясни, че тенденцията е към намаляване на заболеваемостта, а направените тестове на случаен принцип са показали, че няма циркулация на вируса извън вече установените огнища.

Пенчев обясни защо се е стигнало до затварянето на двата квартала: "Около 10 април инспектори от СРЗИ подадоха сигнал, че в две от болниците в София се концентрира население от тези квартали с близки адреси, с роднински връзки или просто хора, които се познават и често контактуват един с друг. Разговаряно беше с директора на "Пирогов" и шефа на инфекциозната клиника във ВМА и от получената информация стана ясно, че около 30 пациента са в момента хоспитализирани от тези квартали, от които имаше и 6 смъртни случая. Това фокусира вниманието на СРЗИ върху тези два квартала. Още при самото влизане в тях се констатира, че броят на контактните от първи ред е значително по-голям от броя на подадените като такива от самите заболели. Това ни накара да предприемем действия като въведохме частични ограничителни мерки на територията на двата квартала, считано от 16 април. От 16 до 24 април на територията на двата квартала започнаха епидемиологични проучвания – тестване и пронобиране за PCR".

12 семейни огнища, 17 доказано болни

Екипите са влизали на конкретния адрес и са правили епидемиологично проучване на всички хора, намиращи се на този адрес с бързи тестове и при необходимост взимане на проби за PCR. Само за периода между 16 и 24 април са били направени над 1000 теста и са били взети 52 проби за PCR, 17 от които са положителни. Епидемиологичните проучвания са общо 175, като са констатирали около 12 семейни огнища

"Вследствие на данните за заболелите, които получихме се установи, че те са съсредоточени в огнища, в които ние вече сме взели противоепидемични мерки, т.е. Те са вече карантинирани. Фамилният характер на разпространението на самия инфекциозен процес ни позволи да го проследим и контролираме с тенденция към ограничаване. Анализът показва, че насоченото проучване, частичните ограничителни мерки и карантинирането доведоха до ограничаване на заболевамеостта и тенденция към намаляване", обясни Пенчев.

Вирусът не циркулира широко в кварталите

При разширеното проучване, което здравните инспектори са направили на хора, подбрани на случаен принцип и по желание, се установило, че няма положителни тестове и няма дифузно разпространение на болестта.

"Това ни накара да отменим ограничителните мерки", обясни Пенчев.

При реактивация на вируса ще има нови ограничения

"Но тук трябва да подчертая, че тези частични ограничителни мерки не отменят другите противоепидемични мерки, които са въведени, а именно: носенето на маски, несъбирането на големи групи от хора, спазването на физическата и социална дистанция", допълни Пенчев.

Той беше категоричен, че реактивация на процеса в двата квартала, мерките ще бъдат още по-строги и фокусирани. "Към вчерашна дата епидемиологичната обсстановка е спокойна и няма нови огнища на заболяването", обобщи той.

mediapool.bg