Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова критикува правителството за тактиката "проба-грешка"

Корнелия Нинова критикува правителството за тактиката "проба-грешка"

България

|
Нед, 03 Май 2020г. 17:49ч.
Корнелия Нинова критикува правителството за тактиката "проба-грешка"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува правителството, че няма план за излизане от кризата и изрази недоволството си от предприетите досега мерки.

"Държава не се управлява с проба-грешка при икономическите последици, които се задават", каза тя пред БНР,

Според нея голямата грешка на премиера Борисов и екипа му е, че разглежда отделно здравните и социално-икономическите акспекти на кризата. По думите й другите държави разглеждат двете неща едновременно - вземат мерките срещу болестта и имат ясни планове за излизане от кризата и стабилизиране на икономиките.

Корнелия Нинова коментира, че премиерът първо е стоварил тежката отговорност върху експертите на щаба, а като са му натежали, той се е освободил от тях.

"Когато хората не ти вярват, нагнетяваш страх. Г-н Борисов прехвърля отговорността върху експерти в щаба и когато вече му натежаха, той се освобождава от тях. Тук отговорността е политическа", каза Нинова и допълни, че правителството закъснява.

Лидерът на БСП предложи "сериозен икономически план за справяне със ситуацията в четири точки - инвестиции в българска икономика, външни инвестиции, потребление – с повишаване на доходите на хората".

По думите на лидера на БСП следващият акцент трябва да бъде поставен върху земеделието:

"Трябва да се пренастрои целият модел на земеделието. Инвестициите трябва да са за производството на плодове, зеленчуци, месо и мляко - българските", каза тя.

По същото време Борисов свика извънреден сутрешен брифинг в Министерския съвет. Той обяви за "лъжа" всички твърдения за оперативния щаб и напомни, че никъде по света няма ясен план за излизане от кризата, защото никой не знае колко ще продължи тя. Борисов каза, че подходът проба - грешка е неизбежен.

mediapool.bg