Кламер БГ - Новини: Втора лекарка е починала, въпреки че е била излекувана от Covid-19

Втора лекарка е починала, въпреки че е била излекувана от Covid-19

България

|
Нед, 03 Май 2020г. 18:09ч.
Втора лекарка е починала, въпреки че е била излекувана от Covid-19

Втора лекарка е починала внезапно в събота, след като преди това е била заразена и излекувана от новата коронавирусна инфекция. Нели Пандова-Илиева е била служител в спешната медицинска помощ и преди време е била изписана от столичната болница "Св. Анна" след два отирцателни теста, съобщи оперативният щаб.

Впоследствие 61-годишната жена е пристигнала в много тежко състояние в "Александровска болница", къдети е издъхнала.

Ръководителят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски разказва, че лекарката е била една от първите заразени и е лекувана в бившата Окръжна болница. След два отрицателни теста и подобряване на общото състояние тя е изписана и е пусната за домашно лечение. В събота внезапно е влошила състоянието си, стигнала е до болницата, но е починала преди лекарите да успеят да я въведат в интензивното отделение.

В болницата е дала положителен резултат на първия тест, сега се чака потвърждение от нов PCR тест. Мутафчийски коментира в тази връзка проучвания на лекари от Хонконг и Италия, които показват наличие на вирусни частици в хора, които са били изписани от болница като излекувани.

"Това поставя под въпрос имунитета, който остава след това вируса", коментира Мутафчийски, който изненадващо присъства на брифинга на щаба, който от събота е в нов формат.

В петък почина д-р Илиана Иванова на 43 години, която работеше в болницата в Сливен. Тя също е показала рязко влошаване след домашно лечение.

Общо установените заразени за последното денонощие са 23-ма, като общият брой нараства на 1611. Починалите за денонощието са трима, с което броят нараства на 72. Сред новозаразените има две деца във Видин на 10 и 11 години.

Съболезнования към близките на д-р Нели Пандова - Илиева от колеги

Екипът на спешната помощ в София изказа в неделя съболезнования към близките на д-р Нели Пандова – Илиева:"Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последния момент, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно".

"C дълбoкa cкръб пocрeщнaхмe нoвинaтa зa cмърттa нa д-р Пaндoвa. Зa двa дни зaгубихмe двaмa лeкaри в биткaтa c СОVID-19. Бoлкaтa oт cлучилoтo ce e нeoпиcуeмa. Д-р Пaндoвa ни нaпуcнa, нo c дocтoйнcтвo ce бoри нa първa линия и изпълнявaшe cвoя прoфecиoнaлeн и мoрaлeн дълг. Пoклoн прeд вceoтдaйнocттa и cмeлocттa ѝ. Пoклoн! Cвeтлa ѝ пaмeт!", се казва в траурното съобщение на Българският лекарски съюз.

mediapool.bg