Кламер БГ - Новини: Новата нормалност: До четирима на маса в ресторант, а сервитьорът е с маска

Новата нормалност: До четирима на маса в ресторант, а сервитьорът е с маска

България

|
Нед, 03 Май 2020г. 17:52ч.
Новата нормалност: До четирима на маса в ресторант, а сервитьорът е с маска

Ресторанти, кафенета и бистра ще могат да отворят на 6 май, но само ако имат открити тераси и градини. Това гласи издадената в неделя заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която частично се възобновява работата на ресторантьорския бранш

Новата нормалност в условията на Covid-19 гласи, че масите в заведенията трябва да са разположени ма 2.5 метра една от друга. Най-важното е, че на маса ще могат да сядат до четирима души. Изключение се допуска за семейство.

Обслужващият персонал трябва да носи защитни маски, а столовете и масите да се почистват и дезинфекцират след всеки посетител. На влизане в заведението трябва да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

На 5 май здравното министерство ще даде по-подробни хигиенните мерки за заведенията.

Спортове с дистанция

Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуални спорт на открито. В това числов влизат тенис, колоездене, лека атлетика, голф и други. Условието е да може да се спазване дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, но не се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти.

Плувните басейни трябва да измерват телесната температура на всички посетители и да отсяват тези с повишена температура.

Обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн трябва да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л.

Трябва да са осигурени диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите, а персоналът да ползва защитни маски за лице и ръкавици.

След всеки посетител да се прави дезинфекциране на използваните принадлежности - чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др. Разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум 8 метра

mediapool.bg