Кламер БГ - Новини: Корнелия Нинова атакува служебния кабинет заради актуализацията на бюджета

Корнелия Нинова атакува служебния кабинет заради актуализацията на бюджета

България

|
Пон, 16 Авг 2021г. 14:30ч.
Корнелия Нинова атакува служебния кабинет заради актуализацията на бюджета

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС, архив

В предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета има смущаващи неща - предвидените средства за здравето на нацията заради ковид кризата и доходите на хората, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Според Нинова има достатъчно ваксини и няма необходимост от закупуването на допълнителни количества. Ваксини са осигурени за 2022 г. и 2023 г., коментира Нинова като се позова на данни на МЗ.

Служебният кабинет иска да се отпуснат на КЕВР около 17 млн. лева за глоби за това, че са осъдени за свои действия, коментира Нинова.

3 млн. лева са предвидени за бонуси на служителите в регулатора. Средната заплата в КЕВР е 5000 лв., защо е всичко това, попита лидерът на БСП пред БНТ.

Корнелия Нинова каза, че с повече разговори и с по-малко емоция може да се реализира третият мандат за формиране на кабинет.

Тя има готовност за разговори с президента Радев, за да бъдат потвърдени служебните министри за редовен кабинет.

Няма да каним министри зад гърба на президента Радев. Ако той не е съгласен, ще търсим други варианти, коментира Корнелия Нинова.

Нинова вече обяви готовност БСП да предложи служебния кабинет за постоянен, ако президентът прецени да връчи на партията й третия мандат. Вторият мандат се връчва на втората най-голяма партия – ГЕРБ, която обяви, че веднага ще го върне. Радев обаче преценява на кой да връчи третия мандат.

МЗ: 46.4 млн. лв. за ваксини не са предвидени в бюджета

По-късно от МЗ обясниха, че искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech на цена 46 475 000 лева. Сумата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация.

"Общо за 2021 година страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки. Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната", казаха от МЗ.

"Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена. Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес", коментира здравният министър Стойчо Кацаров.

mediapool.bg