Кламер БГ - Новини: "Сиела": Избори 2 в 1 са технологично възможни

"Сиела": Избори 2 в 1 са технологично възможни

България

|
Пон, 16 Авг 2021г. 14:41ч.
"Сиела": Избори 2 в 1 са технологично възможни

"Има възможност с машината да се гласува и за президент, и за депутати", каза пред БНР Веселин Тодоров, който е изпълнителен директор на "Сиела Норма" - компанията доставчик на машините за гласуване на изборите.

Той обясни, че фирмата производител "Смартматик" има опит и даде пример с Белгия:

"Там се случват често и до три различни вида избори едновременно, а задачата е и още по-сложна, защото има и три езика. Избирателят като отиде в секцията, освен че избира в кои избори да участва, избира и един от трите официални езика. Има над 10 варианта за различни начини на гласуване".

По думите му е "доста по-елементарно да има два вида избори", както е в България. "Да не говорим, че машините са подготвени за местни избори, където на практика има до 4 различни вида бюлетини", добави Тодоров.

"Друг е въпросът, че остава малко време, ако изборите са в края на октомври или началото на ноември. Добре е ЦИК да направи методика за гласуване 2 в 1, за да може ние все пак да настроим машините", посочи той.

Стои обаче въпросът как точно да се гласува. "Дали избирателят първо ще види едната бюлетина, после другата. Дали може да избере само за един от видовете избори да участва, дали ще има различни комплекти смарткарти за отключване на машините за единия вид избори и за другия. Всичко това е тема, която вероятно ЦИК има правомощия да реши и е спешно да го решава", каза Тодоров.

Според него "Сиела Норма" в момента е готова с "най-естествения сценарий" - избирателят получава една карта, с която активира машината и може да гласува и за единия, и за другия вид избори, след което получава две различни разписки, които пуска в две различни урни.

Тодоров обаче подчерта, че ЦИК може да реши да има само една разписка, може да реши да има и различни смарткарти. "За нас би било добре да е по-просто", каза той.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" добави, че ако се използват две различни машини, това ще удвои времето и ще усложни процеса.

"Избирателят ще ходи до едната машина, да се връща. Да ходи до другата, да се връща. Това не ми изглежда много рационално. Много по-нормално е да се гласува на една машина. Факт е, че на местните избори има 4 вида избори. Това означава ли, че трябва да има 4 различни машини, а в някои секции и по 8 машини. Вече наистина изглежда... едва ли не някой ще каже, че това се прави, за да може "Сиела" да вземе повече пари", обясни той за сценарий да се гласува с две отделни машини.

По думите му ако двете бюлетини са в едно устройство, времето за гласуване няма да се удвои, а ще се увеличи с около 25-30%, защото избирателят груби повече време във взимането на картата, поставянето ѝ, да си вземе разписката и да я пусне в урната, както и да върне картата.

Тодоров добави, че все пак фирмата има възможност да достави още машини, ако държавата реши. "Ще изпратим писмо до ЦИК и до президента, защото имаме технологична възможност за още до 1200 машини", каза той и добави, че нужното време за доставката им е 2-3 месеца.

mediapool.bg