Кламер БГ - Новини: ГЕРБ атакува в КС назначаването на служебното правителство заради Кирил Петков

ГЕРБ атакува в КС назначаването на служебното правителство заради Кирил Петков

България

|
Пон, 16 Авг 2021г. 15:02ч.
ГЕРБ атакува в КС назначаването на служебното правителство заради Кирил Петков

Сградата на Конституционния съд, сн. БГНЕС, архив

ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

От партията на Бойко Борисов обясниха, че искането се мотивира с казуса има ли канадско гражданство служебният министър на икономиката Кирил Петков. КС образува дело по-късно в понеделник.

"Той незабавно трябва да бъде отстранен от поста си именно, защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък могат да бъдат обявени за нищожни и това, разбира се, ще доведе до щети за държавата. Кой ще носи отговорност?", каза Даниел Митов от ГЕРБ, мотивирайки питането на партията.

Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани.

Министерството на външните работи вече изпрати запитване за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му за министър на икономиката.

По-късно пред журналисти Петков цитира решение на КС от 1995 година, в което пише, че "когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското".

"Аз направих всички тези стъпки. Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава. Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?", каза още Петков.

Даниел Митов (ГЕРБ) каза в понеделник, че "с една молба пред нотариус не може да се прави отказ от гражданство". Според Митов е нужен акт на съответното правителство.

Темата с гражданството бе повдигната миналата седмица от "Има такъв народ" с депутатско питане към МВнР. Депутатът от ИТН Димитър Гърдев е посочил, че задава въпроса "заради публикувани в средства за масова информация твърдения".

mediapool.bg