Кламер БГ - Новини: Конституционният съд остави забраната за диво къмпингуване

Конституционният съд остави забраната за диво къмпингуване

България

|
Вт, 16 Юни 2020г. 16:02ч.
Конституционният съд остави забраната за диво къмпингуване

Конституционният съд отхвърли във вторник искането на бившия омбудсман Мая Манолово да обяви за противоконституционна забраната за диво къмпингуване в страната, която бе въведена през юли 2019 г. с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Те бяха приети въпреки протестите на къмпингари и природозащитни организации, които се обърнаха към тогавашния обществен защитник и тя поиска да се обявят текстовете за противоконституционни.

Сегашното решение обаче оставя в сила разпоредбите на законовите текстове, според които се забранява разполагането на палатки, кемпери и каравани по плажните ивици, освен в разрешените за целта места. Такива трябваше да се обособят от общините, но досега не е съобщавано да има формирани нови къмпинги, извън малкото съществуващи такива по Черноморието.

На особено мнение по всички атакувани текстове са били съдиите Гроздан Илиев и Атанас Семов, а относно касаещите начина за уреждане на места за разполагане на палатки и каравани, които не могат да са в защитени територии, на особено мнение са били съдиите Борис Велчев и Георги Ангелов.

Мая Манолова бе на мнение, че забраната за диво къмпингуване противоречи на конституцията и нарушава принципите на демократичната и правова държава. Сезирана от Българското кемпер общество и обединена група "Бетономорие" тя атакува въведеното изискването палатки, каравани и кемпери да се разполагат само на специално създадени места.

Според "Бетономорие" тези текстове от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие не осигуряват защитата на плажовете, не са предпазени от увреждане зараждащите се дюни, която са с най-голяма помощ и се ограничава свободното придвижване на гражданите, както собствениците на земи край Черноморието се задължават да управляват имотите си само след нова и то неясна категоризация, заради хипотетичните места за къмпингуване.

Нарушава се и основният конституционен принцип на правовата

държава, създавайки условия централните и местни власти по свое усмотрение и без ясни правила да наказват туристи и собственици, смята организацията.

Конституционният съд обаче отхвърля всички тези претенции.

mediapool.bg