Кламер БГ - Новини: Кой обича повече Орбан? Бойко Борисов или Корнелия Нинова?

Кой обича повече Орбан? Бойко Борисов или Корнелия Нинова?

България

|
Пет, 21 Септ 2018г. 15:28ч.
Кой обича повече Орбан? Бойко Борисов или Корнелия Нинова?

Премиерът Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова и в петък продължиха да спорят кой повече държи на унгарския премиер Виктор Орбан, чието управление е изправено пред европейски санкции заради проблемите му със спазването на върховенството на закона и човешките права.

Борисов коментира, че всички шестима евродепутати от ГЕРБ са гласували против стартирането на наказателна процедура срещу Унгария.

"Понеже ГЕРБ е партия на практическите действия, а не на постовете и голите думи или упреци – шест от шестте депутати на ГЕРБ, въпреки взетото решение от ЕНП да се подкрепи чл. 7 срещу Унгария, гласуваха против. И на заседание на групата на ЕНП нашата партия ГЕРБ се обяви против задействането на този член. Точка. Всичко друго е голословие, нападки, лъжи и опит всъщност да се прикрие истинското решение на социалистите", възмути се Борисов, който в петък инспектира инфраструктурни обекти в Габрово.

"Понеже са много устати... аз никога не мога да надговоря една жена... дет' се вика, не мога да се оженя още от тая работа, защото е трудно да се справиш с устата женa", разясни ситуация Борисов.

Малко преди това в петък Корнелия Нинова обвини Борисов в лъжа.

"Втори ден министър-председателят на България лъже, че евродепутатите на БСП са гласували срещу Унгария", каза тя.

Нинова посочи, че от четирима евродепутати на БСП само един е подкрепил санкциите срещу Унгария и това е Сергей Станишев.

"Да се въздържа от подобни лъжи. Да си погледне неговата група и да не се занимава с нас, защото Ева Майдел, негов депутат, се е въздържала“, каза още Нинова.

Според нея в този момент най-важното е как България ще постави позициите си пред Съвета.

"Там може да се налага вето и да се спре този процес. Думата там има единствено министър-председателят Бойко Борисов. От неговите досегашни изявления разбираме, че едно говори в България, а друго – там. За да избяга от конфуза, в който сам се вкарва, и от двойната външна политика, която прави, лъже за БСП", смята Нинова.

Тя посочи, че всички държави, в които има проблеми с демокрацията, трябва да се вземат мерки, но мярката с отнемане на глас не е решение, защото води до разпад на Европа, а не до нейното обединение.

Кой лъже?

Европейските депутати от ГЕРБ Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев гласуваха срещу стартирането на наказателната процедура срещу Унгария, а Ева Майдел от ГЕРБ се въздържа.

От четиримата депутати на БСП, всъщност, само един от подкрепил Орбан. Приетият от ЕП доклад е подкрепен от лидера на европейските социалисти Сергей Станишев, Георги Пирински и Петър Курумбаше въобще не са участвали в гласуването, а единствено Момчил Неков е гласувал против доклада в подкрепа на Орбан.

От останалите евродепутати Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Искра Михайлова (ДПС/АЛДЕ), и Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) подкрепиха наказателната процедура срещу Унгария.

Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) и Николай Бареков (Презареди БГ/ЕКР) гласуваха срещу стартирането й.

Неджми Али (ДПС/АЛДЕ) също като Петър Курумбашев и Георги Пирински (БСП/ПЕС) въобще не е гласувал.

Как се стигна до тук?

Наказателната процедура срещу управлението на Орбан разпали в България поредната абсурдна политическа разправия. Първо Борисов "пусна" вицепремиерите си "патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да обяснят, че България ще защити Унгария от "европейските репресии" с официална позиция пред Съвета на ЕС, а после обясни в Залцбург, че подкрепата на кабинета му за Орбан "няма правна стойност".

Президентът Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова от своя страна се обявиха срещу санкции за Орбан и коментираха, че Борисов, че има двойнствена и неясна позиция по въпроса.

Това предизвика нова промяна в позицията на Борисов, който разясни, че макар подкрепата на правителството да няма правна стойност, има морална.

С голямо мнозинство евродепутатите подкрепиха миналата седмица стартирането на наказателната процедура срещу правителството на Орбан заради проблемите му със спазването върховенството на закона и човешките права. Тя може да стигне и до лишаване от право на глас в ЕС, но това няма как да се случи, тъй като изисква единодушното одобрение на другите държави-членки, a Полша и Чехия вече се обявиха против.

mediapool.bg