Кламер БГ - Новини: Депутатите ще работят едвовременно по два от трите законопроекта за хората с увреждания

Депутатите ще работят едвовременно по два от трите законопроекта за хората с увреждания

България

|
Пет, 21 Септ 2018г. 17:06ч.
Депутатите ще работят едвовременно по два от трите законопроекта за хората с увреждания

Депутатите ще работят едновременно по два от трите законопроекта, за които настояват протестиращите майки на деца с увреждания - този за личната помощ, както и по закона на хората

с увреждания. На по-късен етап ще се разглежда и третият проектозакон за социалните услуги, тъй като той все още е в етап на обществено обсъждане. Това стана ясно в петък, когато майките на деца с увреждания от инициативата “Системата ни убива“ се събраха на демонстрация при палатковия си лагер до парламента. Те напомниха, че на 1 октомври изтича срокът, който дадоха, за да започне разглеждането на трите закона в парламента.

На организираното от майките събитие се отзоваха председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов и девет депутати от БСП начело с лидера м Корнелия Нинова.

Адемов пое ангажимент, че двата законопроекта за личната помощ и за хората с увреждания ще започнат да се разглеждат заедно. За третия законопроект майките са склонни да дадат отсрочка.

“Явно е, че третият проект няма как да бъде готов до 1 октомври, но настояваме да започне обсъждането на законите за личната помощ и за хората с увреждания“, коментираха протестиращите.

Корнелия Нинова декларира съпричастността на депутатите от БСП за България към исканията на майките. Тя призовава колегите си от другите парламентарни групи да приемат бързо исканите от майките 3 закона, защото иначе има опасност да бъде приет междувременно Държавния бюджет за следващата година и те да останат без финансиране.

mediapool.bg