Кламер БГ - Новини: Коалиция "Изправи се! Мутри вън" ще се регистрира за вота

Коалиция "Изправи се! Мутри вън" ще се регистрира за вота

България

|
Нед, 07 Фев 2021г. 19:51ч.
Коалиция "Изправи се! Мутри вън" ще се регистрира за вота

Като коалиция "Изправи се! Мутри вън" ще се явяват на парламентарните избори на 4 април гражданското движение на Мая Манолова и "Отровното трио и гражданите". Това обявиха в неделя пред медиите тя и Арман Бабикян при събирането на подписи на столичния площад "Славейков". Те ще бъдат внесени във вторник в ЦИК за регистрация на коалицията. Събраните досега подписи са 4000 от изискуемите 2500.

"Това е най-краткото название, за повода, заради който се събраха хората миналата година на площада. Озаглавили сме коалицията така, защото очакваме едно нещо - хората да се изправят и да изгонят мутрите", заяви Бабикян.

По-късно през деня обаче на протест в Триъгълника на властта демонстранти призоваха Манолова и двамата членове на "Отровното трио" да сменят името на коалицията си.

Според тях не е редно емблематичният лозунг на продължаващите 214 дни антиправителствени митинги да бъде използван за политически ели. Те дори изразиха опасение, че може да бъдат обвинени в предизборна агитация, когато викат "Мутри, вън". Протестиращите смятат, че при добро желание от страна на Манолова и Триото могат да си сменят името.

Коалицията на Манолова и "Отровното трио" ще се яви на изборите с мандата на три партии – "Единна Народна партия", "Движение 21" и ДБГ, имала и подкрепата на други партии и на над 20 неправителствени организации.

Няма да се влизат в каквито и да е преговори с ГЕРБ и ДПС, а листите на обединението 70 процента от кандидатите за депутати ще са безпартийни граждани, обещаха лицата на коалицията.

"Двете граждански платформи се обединяваме за участие в предстоящите избори с общи граждански листи. В 45-то НС ще представляваме обикновените граждани, не партийните елити, не икономически кръгове, не бизнес кръгове", коментира Манолова.

Като приоритети на коалицията тя посочи повишаване на доходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите, дълбока съдебна реформа, преосноваване на институциите, борба с монополите и за чиста природа. Тя обеща при влизане в парламента ревизия на управлението на Борисов.

До края на месеца коалицията ще е готова с управленска програма, с мерки за обикновените хора, в подкрепа на малкия и средния бизнес, включваща данъчна ваканция в рамките на кризата.

Попитани дали не се притесняват, че ЦИК може да не регистрира коалицията им с това име, адвокатът Николай Хаджигенов каза, че очаква всичко.

"Идеята на ЦИК е да спрат всички, които не са ГЕРБ, БСП и ДПС. Мутрите ще се обидят, че ги наричаме мутри? Ние ги наричаме 3-4-та година така, това не е от днес. Четохме внимателно закона, не би трябвало да ни спъне. Имайки предвид, че ГЕРБ държат ЦИК вероятно ще ни спънат ", заяви той и добави, че имат всякакви планове и ще се справят с всяка трудност.

По думите му най-важното е правосъдната реформа и изваждането на бухалката Гешев, която да бъде извадена от ръцете на политическата мафия, както и да бъдат спрени кражбите.

Манолова пък добави, че няма никакво изискване и никаква забрана какво ще бъде названието на обединение, което ще участва в предстоящите избори.

"Всеки отказ да бъдем регистрирани под названието "Изправи се! Мутри вън" ще бъде произвол. Ще бъде политическа разправа и поръчка на ЦИК срещу "Изправи се", "Отровното трио" и гражданите", коментира тя и призора хората да се включат в организирания по-късно в неделя протест в т.нар. "триъгълник на властта".

mediapool.bg