Кламер БГ - Новини: Кметът на Хитрино смята, че обвиненията за злоупотреби били политическа атака

Кметът на Хитрино смята, че обвиненията за злоупотреби били политическа атака

България

|
Пон, 01 Окт 2018г. 18:54ч.
Кметът на Хитрино смята, че обвиненията за злоупотреби били политическа атака

Близо две години след влаковия взрив в Хитрино, селото все още не е станало "кукла", както заръча премиерът Бойко Борисов, и ремонтно-възстановителните работи продължават. Добрата новина е, че няма да има хора, които да спят във фургони и тази зима. Лошата е, че пълното възстановяване на общината няма да приключи до края на тази година и ще продължи и през следващата.

Злоупотреби с изразходването на отпуснатите от държавата средства и тези събрани от дарителските акции обаче няма. Това обяви кметът на общината Нуридин Исмаил на нарочна пресконференция по повод обвиненията на омбудсмана Мая Манолова за липса на прозрачност и отчетност при изразходването на средствата и внушения, по думите на кмета, по медиите за злоупотреби в изразходването на над 5-те милиона държавни пари.

На 21 септември Манолова поиска от главния прокурор Сотир Цацаров пълна проверка на разходените публични средства от трите източника на финансиране - фонд "Социална закрила" от Министерството на труда и социалната политика за възстановяване на къщите на хората (5 млн. лв.), дарителската кампания организирана от БЧК (2 млн. лв.) и дарителската кампания на община Хитрино (2.5 млн. лв.).

Социалното министерство съобщи на 1 октомври, че не са установени нарушения при харченето на 5-те милиона, които то е отпуснало.

Кметът на Хитрино заяви, че е готов да плати билета на всеки един българин, който иска да дойде в селото и да провери на място какво е направено и как са изразходвани парите.

Нуридин Исмаил намекна за политическа атака срещу него

"Няма как да ги приема тези обвинения (на Мая Манолова – бел.ред.)... Истината е друга, ще дойде момент и ще говоря за нея", каза многозначително кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Той посочи, че от около 5 -6 месеца се води досъдебно производство от прокуратурата относно изразходваните пари за възстановяването на Хитрино, по което за сега е свидетел.

"И точно, когато идва време прокуратурата да се произнесе, идва тази сензация – за липса на прозрачност, липса на отчетност, липса на количествено-стойностни сметки, липса на договори", каза Исмаил.

"Някой сигурно иска да ми прекрати мандата. Нека бъдат малко търпеливи", каза той. И допълни, че депутат казал за него: "Ние няма да му позволим да се кандидатира. Ние си имаме своите лостове за въздействие".

Нуридин Исмаил не пожела да конкретизира кой е този депутат и от коя политическа сила е. Факт е обаче, че миналото лято кметът на Хитрино беше изключен от редиците на ДПС, след като от партията го обвиниха в непрозрачно изразходване на средствата. По неофициална информация разривът между Исмаил и ДПС настъпил след като кметът отказал строителните дейности и покупката на материали и уреди да става от посочени от ДПС фирми.

"Аз проблеми с хората в Хитрино нямам. Някой иска да създаде такива. Някои стоят със седмици, за да го направят. Засега неуспешно", допълни още Нуредин Исмаил и отново отказа да посочи имена.

На пресконференцията до него беше и председателят на Общинския съвет в Хитрино Мустафа Ахмед (ДПС). Той подкрепи изцяло действията на кмета. "Усилията, които полага общинската администрация за възстановяването на Хитрино, са неимоверни", каза Ахмед. Обясни, че строително-ремонтните дейности се бавят заради огромната бюрокрация. Нарече "пълни глупости" твърдения в медиите, че общинари в Хитрино са си построили луксозни къщи. "Това внушение, че няма прозрачност, че се краде не е вярно", каза Мустафа Ахмед.

Възстановяването на Хитрино

Към момента са възстановени около 150 от 170-те сгради, които пострадаха при взрива на влакови цистерни на ж.п. гарата в Хитрино в края на 2016 г. По останалите 20 се работи. Приоритетно се възстановяват частните имоти, а работата по обществените обекти ще продължи и през следващата година, каза Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино.

Няма да има хора, които ще живеят във фургони през тази зима, обеща кметът. Той съобщи, че миналата зима само един възрастен мъж е живял в център за настаняване в Шумен, но за тази зима къщата му вече ще бъде готова.

Обясни и защо се е забавило изграждането на четирите къщи, за които беше обвинен, че трета зима хората ще бъдат без покрив.

Едната къща била на жена, която осем месеца писала жалби, защото искала по един етаж за всеки наследник. След като категорично й отказахме, най-накрая подписа документите и строителството започна, обясни кметът.

Друг случай е за собственик, който настоявал да му се вдигне къща от 208 кв.м. Третият – къщата на Кольо Цачев се забавила, защото нямал нотариален акт и трябвало да му извадят, за да бъде всичко законно.

Имало и случай с жител на Хитрино, който от 1991 г. не е стъпвал в селото. С устна договорка продал къщата на семейство, което последните 18 години живеело в нея. На тези хора сега им построихме къща на друго място, но той иска и на него да му построим нова къща, отказахме му и сега ме съди, каза кметът.

Нуридин Исмаил отчете, че къщата на 86-годишната баба Зюлбие, която стана медийна звезда, е почти готова.

Жалбите

Омбудсманът Мая Манолова сезира главния прокурор след като посети Хитирно на 18 септември и в откритата й приемна събра над 100 жалби. "Мисля, че не си тръгна човек, който да не е подал. Жалбите са за надписани сметки, извършване на строително-ремонтни работи в обекти, които нямат нужда от такива, поставяне на дограми върху необитаеми сгради например, отчитане на дейности, т.е. изписване на монтажни работи, които не са извършени и други злоупотреби", заяви тогава Мая Манолова.

"Не считам за коректно, появявайки се за 2 - 3 часа в Хитрино, да се отправят такива обвинения пред цяла България... Жалбите аз още не съм ги видял... Жалбите са писани от екипа на Манолова, една ваша колежка и активист на една партия", коментира по този повод в понеделник Нуридин Исмаил.

Той допълни, че има интерес истината да се знае. За това излязъл с две предложения към Манолова. Едното е от всички подадени жалби да избере две и да отидат в този имот, да се срещнат с хората в него и да се покаже пред цяла България какво е направено. Другото предложение било да отидат в национална медия заедно с представители от БЧК и Министерството на труда, което контролира изразходването на 5-те млн. лв. и да покажат как са изхарчени парите.

От обясненията му не стана ясно защо Манолова не се е съгласила, а засега тя не е реагирала на пресконференцията на Исмаил.

Той съобщи, че дарители от Царево са идвали да видят какво е направено с техните пари. Мисля, че те вече не вярват какво се пише и говори по медиите, каза Нуридин Исмаил. И обеща да плати превоза на всеки, който иска да отиде и види какво е направено на място.

Цените на къщите

Относно медийни твърдения, че квадратен метър на една къща излиза около 2000 лв., кметът поясни, че това са прогнозни цени и точната сметка ще е ясна след като се плати.

Според него е некоректно да се прави сравнение между строителство на къща и жилищен блок в София. Причината - къщите имат мазе, отходна яма, ограда, благоустрояване на двора.

Подвежда се общественото мнение, че като строите на село е по-евтино, допълни Мустафа Ахмед и отбеляза: напротив - строителството излиза по-скъпо поради съображенията, изложени от кмета. Даде пример с къща от 85 кв.м, чието строителство е излязло около 120 000 лв., което е под 2000 лв. квадратния метър.

Можехме да построим един жилищен блок с 50 апартамента и щеше да ни излезе по-евтино, но поехме ангажимент да възстановим къщите на хората и го изпълняваме, допълни Ахмед.

Социалното министерство: Всичко е по правилата

Фонд "Социална закрила" към МТСП отчете, че всичко е по правилата и нарушения няма.

Експертите на фонда правят всеки месец проверки на място в Хитрино, при които извършват контролни замервания на действително изпълнените строително-монтажни и строително-ремонтни работи. В резултат от този мониторинг за изплащане се одобряват единствено разходи, които са реално изпълнени и съответстват на представените документи, твърдят от МТСП. Отделно се правят проверки от Инспектората и от дирекция "Вътрешен одит" на министерството, които също не са открили данни за нередности, нарушения или злоупотреби, твърдят от ведомството.

МТСП е готово да разгледа и всички жалби, ако такива бъдат предоставени от омбудсмана или от други заинтересовани страни.

МТСП оборва и твърденията за "завишени" цени.

Към момента Управителният съвет на Фонд "Социална закрила" е одобрил разходи за 5 098 452 лв. по проекта. Съгласно правилата за изпълнението му община Хитрино оценява материалните щети и изготвя оценки за всеки отделен случай. На тази база местният Общински съвет одобрява списъци с нуждаещите се от помощ, както и конкретния вид и размер на помощта.

Към 18 септември 2018 г. са подписани 100 договора за изпълнение на СМР на 100 жилищни сгради на обща стойност над 2.3 млн. лв. Управителния съвет на фонда е одобрил плащания за извършени разходи по тях за над 1.7 млн. лв. Със средствата са възстановени близо 90 жилищни сгради.

Към настоящия момент УС на ФСЗ е одобрил разходи за сключване на договори за строежа на 12 нови жилищни сгради за над 1.5 млн. лв. За извършените по тях действия до момента УС на фонда е одобрил плащания за 795 592 лв. Строителните работи по почти всички сключени договори са приключени и разходите по тях са в процес на отчитане.

УС на ФСЗ е одобрил и разходи за 427 816 лв. за смяна на компрометирана дограма. Помощта е изплатена на база на одобрени от Общинският съвет Хитрино 244 заявления с разходооправдателни документи и проверка на представената от община Хитрино документация, посочват още от МТСП.

mediapool.bg