Кламер БГ - Новини: Циклонът "Зорбас" наводни Югоизточна България, но вече утихва

Циклонът "Зорбас" наводни Югоизточна България, но вече утихва

България

|
Вт, 02 Окт 2018г. 10:35ч.
Циклонът "Зорбас" наводни Югоизточна България, но вече утихва

Бурята, която наводни Гърция, удари и България. Проливни дъждове оставиха под вода улици и сгради в южоизточната част на страната.

Сериозни количества валежи паднаха в Бургас и Поморие. Дъждът предизвика и свлачище на ключов път - под моста към летището в Сарафово.

Пътят през самия мост е бил затворен заради ремонтни дейности и затова цялото движение е било пренасочено през кръговото към квартал "Сарафово". В този участък е имало километрично задръстване заради проливния дъжд. Свлякла се земна маса изненадала колите на пътя и ги изтласкала от него.

От община Бургас заявиха, че не е имало предварителни индикации, че теренът е опасен. Дали причината за свлачището са ремонтните дейности, или дъждът, предстои да установи комисия от специалисти на общината и пътната агенция.

Най-силен е бил дъждът в Поморие и Ахтопол, където са се излели съответно 142 л/кв.м и 110 л/кв.м.

Водата в един от кварталите в Поморие е достигала почти до коленете. Десетки къщи са били с наводнени приземни етажи. Трима души са потърсили помощ на телефон 112, за да бъдат изведени от домовете си в Поморие на улица "Солна" по време на проливния дъжд, съобщи кметът на града Иван Алексиев. Той добави, че хората са били притеснени, че домовете им ще бъдат залети. Единият от тях е с увреждания и затова е сигнализирал, за да бъде изведен навреме от пожарникарите.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков каза, че дъждът е спрял около 1.30 часа през нощта.

От Поморие и "Сарафово” са постъпили общо около 170 сигнала. Екипи на пожарната до късно са извършвали отводнителни дейности. Има една евакуирана възрастна жена. Сигнали за други бедстващи не е имало. Не се е стигнало до спиране на електричеството. Обстановката вече е спокойна, каза Чолаков.

В Бургас най-много са наводнените къщи в квартал “Сарафово“, заяви началникът на отдел “Управление при кризи“ към общината Галина Байчева. "Имаме сигнал за наводнени единични приземни етажи, мазета, гаражи, такива, които са в частни ВиК, направени много под нивото на канализацията и затова са наводнени. Не е толкова драстично, не е интензивен дъжд", поясни Байчева. Речните корита са почистени и няма опасност от инциденти, каза още тя.

В комплекс Слънчев бряг са наводнени алеи и приземни етажи на хотели.

В Ахтопол за три часа са паднали 110 литра валежи на квадратен метър, казаха от Националния институт по метеорология и хидрология. Сериозни валежи са отчетени още в Малко Търново, Хасково и Стара Загора.

За вторник синоптиците обещават слънчево време над по-голямата част от страната. През първата половина от деня само в Североизточна България облачността ще е все още значителна с превалявания, които до обяд ще спрат. Вятърът ще бъде слаб, привечер в Дунавската равнина – до умерен. Максималните температури през деня ще варират от 20 до 25.

Над планините обстановката също ще се успокои, облачността ще е променлива, почти без валежи, със слаб до умерен вятър и температура на 1200 м от около 16 градуса.

В сряда облачността ще бъде променлива и е възможно на отделни места слабо да превали. Дневните температури ще се понижат.

След средата на седмицата обаче вероятността за валежи ще намалява, а слънцето се завръща. Максималните температури ще са предимно от 18 до 23 градуса.

mediapool.bg