Кламер БГ - Новини: Здравните власти с нов опит за ценови контрол на медицинските изделия

Здравните власти с нов опит за ценови контрол на медицинските изделия

България

|
Вт, 02 Окт 2018г. 11:46ч.
Здравните власти с нов опит за ценови контрол на медицинските изделия

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща някои медицински изделия като клапи, стентове и протези директно на дистрибуторите и производителите вместо както е сега – на болниците, които от своя страна се разплащат с фирмите. Това предвиждат промени в наредба на здравното министерство, публикувани за обществено обсъждане.

Идеята на промените е, че НЗОК ще успее да договори с дистрибуторите по-ниски цени за някои изделия отколкото в момента болниците успяват да постигнат при търговете си, включително заобикаляйки евентуални договорки “под масата“, които оскъпяват изделията и водят до доплащане от пациентите.

Целта на промените е здравната каса да оптимизира разходите си за медицински изделия, които през последните години нарастват. През тази година НЗОК разполага с бюджет от 98 млн. лева за медицински изделия в болничната помощ, като към края на август вече е похарчила 70.2 млн. лева.

“Целта на промените е задържане на разходите, както и преодоляване на евентуален дефицит в условията на непрекъснато увеличаващ се техен ръст“, се казва в мотивите на здравното министерство.

През пролетта на тази година НЗОК вече наложи ценова регулация в опит да ограничи ръста на разходите си, като еднолично спуснатите цени на някои изделия скандализираха лекари и представители на бизнеса, които предупредиха, че това ще доведе до по-голямо доплащане от пациентите.

Процедурата в момента е такава, че всяка болница прави търгове за необходимите ѝ медицински изделия, фирмите се явяват на тях с различни оферти, поради което различните лечебни заведения си набавят едни и същи изделия на доста различни цени. Здравната каса от своя страна приема списък с пределни цени, на които възстановява след това разходите на болниците, а разликата в цените се поема от пациентите.

Тъй като пазарът на медицински изделия като клапи, стентове, стави, пирони и др. у нас е слабо регулиран (за разлика от фармацевтичния), болниците купуват, а пациентите доплащат тези консумативи в условия на абсолютно непрозрачни цени с калкулирани солидни комисионни.

“За разлика от съществуващия механизъм за регулация на цените на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, чрез създаден специализиран орган в лицето на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, в областта на медицинските изделия такава регулация липсва. Вносителите на медицински изделия имат задължения да регистрират своите изделия и техните цени, но липсва нормативно регламентирана възможност тези цени да бъдат ефективно контролирани, както и сравнявани с цените на медицински изделия, които се заплащат от здравноосигурителни фондове на държави-членки от Европейския съюз“, се казва в мотивите на министерството.

Промените предвиждат НЗОК да определя до каква стойност ще покрива отделни групи медицински изделия, като най-разходоефективните ще бъдат покривани 100%. Освен, че ще определя максималната стойност, до която заплаща за съответната група или подгрупа медицински изделия, НЗОК ще планира и техния прогнозен обем за година напред на база на потреблението от предходната. Според мотивите това ще помогне за по-доброто бюджетно планиране.

“Възможността НЗОК да сключва договори с производители или търговци на едро с медицински изделия, представили най-разходоефективни за бюджета на НЗОК предложения, е предложение, свързано със спазване на бюджетната дисциплина, стриктно придържане към нормите на Закона за публичните финанси, както и със стремежа на НЗОК да осигури достъп на повече здравноосигурени лица до необходимите им, съобразно здравословното им състояние медицински изделия“, се казва още в мотивите.

Срокът за обществено обсъждане на наредбата е 14 дни и е съкратен с оглед на предстоящата ежегодна процедура по определяне на стойностите, до които НЗОК заплаща медицинските изделия.

mediapool.bg