Кламер БГ - Новини: Кметицата на "Красно селo" е уличена в конфликт на интереси с европари (Обновена)

Кметицата на "Красно селo" е уличена в конфликт на интереси с европари (Обновена)

България

|
Ср, 09 Юни 2021г. 20:16ч.
Кметицата на "Красно селo" е уличена в конфликт на интереси с европари (Обновена)

Росина Станиславова

Антикорупционата комисия наложи глоба от 15 000 лева на кметицата на район "Красно село" Росина Станиславова заради конфликт на интереси. Комисията постанови, че от незаконните си действия тя е получила облага в размер на близо 10 хиляди лева, които трябва да бъдат отнети в полза на държавата.

Станиславова трябва да освободи кметската позиция, ако съдът окончателно потвърди решението.

Производството срещу нея започна по сигнал от ГЕРБ, че тя ръководи европейски проект и е платила сама на себе си пари по програмата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".

Станиславова беше избрана за районен кмет на "Красно село" с подкрепата на "Демократична България", но веднага след избухването на скандала коалицията свали политическото си доверие от нея.

Антикорупционната комисия е установила, че Станиславова е определила екипа на проекта и със заповед е посочила за ръководител самата себе си. Още същия ден е издала и втора заповед, в която си е възложила допълнителни функции и е определила почасовото възнаграждение на екипа на проекта, като най-високата ставка е за ръководителя му. Това е самата тя.

На 22 май 2020 година Станиславова е наредила с документ полагането на извънреден труд за себе си и още 3 общински служители.

На 5 януари т.г. тя отново е издала заповед, с който си възлага допълнителни функции за изпълнение и е определила размера на индивидуалната часова ставка за самата себе си.

"С тези свои действия Станиславова е реализирала конфликт на интереси, като е издала актове в свой частен интерес, а също е формирала права и облага за себе си в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност", се казва в решението на КПКОНПИ.

Пред комисията Станиславова е посочила, че е нормално да бъде ръководител на проект, след като ръководи и цялата общинска администрация на район "Красно село". Този аргумент е отхвърлен. Антикорупционната комисия посочва, че законът не допуска нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект.

КПКОНПИ казва, че Станиславова е трбвало да предостави функциите си като ръководител на проекта по европейска програма на друго длъжностно лице от общинската администрация, или да се отведе от изпълнението на правомощията ѝ на кмет.

В лаконичен коментар, публикуван във фейсбук, кметицата обяснява, че решението на КПКОНПИ е " поредната медийно тиражирана лошо изпълнена несъстоятелна "политическа поръчка".

По-късно във фейсбук страницата на район "Красно село" бе посочена позиция на Росина Станиславова. "Към настоящия момент няма правно валидно решение на КПКОНПИ", коментира по-късно кметът на район "Красно село". Тя уточни, че в отговор на официално запитване, началник на кабинета на Сотир Цацаров - Силвия Илиева е заявила, че "решението няма как да бъде предоставено, защото все още не е подписано" и че това "може да стане най-рано вдругиден"

"На 09.06.2021 г., повече от три месеца след образуване на административното производство въз основа на "медийни публикации за усвояване на европейски средства", на официалната електронна страница на КПКОНПИ бе публикувано съобщение за издадено решение без решението да бъде предоставено. При това положение е очевидно напълно несъстоятелно публично да се коментира все още правно несъществуващ и съдържателно неизвестен документ", се посочва още там.

mediapool.bg