Кламер БГ - Новини: Китай наложи персонални санкции на ключови лица от администрацията на Тръмп

Китай наложи персонални санкции на ключови лица от администрацията на Тръмп

Свят

|
Ср, 20 Ян 2021г. 22:31ч.
Китай наложи персонални санкции на ключови лица от администрацията на Тръмп

Китай наложи персонални санкции на близо 30 бивши членове на администрацията на Доналд Тръмп, сред които бившия държавен секретар Майк Помпео. Това се случи броени минути след като те напуснаха постовете си днес и минути след като президентът Джо Байдън положи клетва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пекин налага забрани да посещават Китай, наред с други ограничения, на бившия държавен секретар Майк Помпео, на съветника на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън и на американската постоянна представителка в ООН Кели Крафт.

Сред другите санкционирани от Китай са икономическият съветник на Тръмп Питър Наваро, главният му дипломат за Азия Дейвид Стилуел, министърът на здравеопазването Алекс Азар, бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън и стратегическият съветник Стив Банън. Санкциите са до голяма степен символични, но показват дълбоката антипатия на Пекин към оттеглилото се американско правителство, смятано за враждебно настроено към Китай.

"През последните години някои антикитайски политици в САЩ, действайки от себични политически интереси и предразсъдъци и от омраза към Китай, и показвайки пренебрежение към интересите на китайски и американския народи, планираха, прокарваха и изпълняваха поредици от налудничави действия, с които недопустимо се намесваха във вътрешните работи на Китай, накърняваха интересите на Китай, обиждаха китайския народ и нанесоха сериозна вреда на китайско-американските отношения", се казва в съобщението на китайското външно министерство.

Санкциите включват “тези лица и на членовете на техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, в Хонконг и Макао. На тях и на фирми и институции, свързани с тях, се забранява да правят бизнес с Китай“, уточняват от китайското външно министерство.

mediapool.bg