Кламер БГ - Новини: Китай и САЩ работят по премахването на всички повишения на митата

Китай и САЩ работят по премахването на всички повишения на митата

Свят

|
Съб, 09 Март 2019г. 12:13ч.
Китай и САЩ работят по премахването на всички повишения на митата

Китай и САЩ разглеждат варианти за отмяна на всички повишения на митата, които взаимно си въведоха, съобщи китайският заместник-министър на търговията Ван Шоувън.

Групите на двете страни, които водят търговските преговори, продължават консултациите, като се обсъжда отмяна на всички повишения на митата, за да се нормализират търговско-икономическите отношения между Китай и САЩ, каза на пресконференция Ван Шоувън. По думите му взаимното налагане на мита ще накърни интересите на САЩ, на Китай и на целия свят.

Питате какво да очакваме на следващия кръг от китайско-американските преговорите. Мисля, че има надежда (за постигане на споразумение), отбеляза Ван Шоувън.

Той каза още, че двете страни имат съществен напредък по някои важни въпроси в трите кръга преговори от декември, допълва ДПА.

Ван Шоувън посочи, че двата преговорни екипа работят неуморно за намиране на компромис. Като пример за усилията в тази насока той посочи, че миналия месец на преговорите във Вашингтон китайският вицепремиер Лю Хъ е ял на обед хамбургер, а постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър - пиле "Кун пао" със сос от патладжан. На срещата е имало както кафе, така и чай, но и двамата са пили вода, за да постигнат компромис.

Досега САЩ са наложили мита на китайски вносни стоки на стойност 250 милиарда долара, а Китай отговори с мита върху американски стоки за 110 милиарда долара.

mediapool.bg