Кламер БГ - Новини: САЩ заплашиха Турция за "тежки последици", ако купи руските системи С-400

САЩ заплашиха Турция за "тежки последици", ако купи руските системи С-400

Свят

|
Съб, 09 Март 2019г. 15:36ч.
САЩ заплашиха Турция за "тежки последици", ако купи руските системи С-400

Съединените щати предупредиха днес за "тежки последици", ако Турция купи руските ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400, защото това може да засегне споразумението за покупка на изтребители Ф-35 и ракетни системи Пейтриът, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Говорителят на Пентагона Чарлс Съмърс заяви пред журналисти, че решението на Турция да се сдобие с руска отбранителна система "би означавало, че те няма да имат достъп до Пейтриът и F-35".

"Ако Турция вземе С-400, ще има тежки последици от гледна точка на нашите военни отношения с тях и за Пейтриът и F-35", заяви Съмърс.

По-рано тази седмица командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Къртис Скапароти заяви, че ще препоръча на САЩ да не продава самолети Ф-35 на Турция, ако Анкара продължи с плановете си да купи руска зенитно-ракетна система.

Скапароти изтъкна няколко проблема, които руските системи биха създали, включително липсата на оперативна съвместимост със системите на НАТО. Той добави, че С-400 "са проблем за всички наши самолети, особено за Ф-35".

След продължителни усилия за покупка на системи за противовъздушна отбрана от САЩ, които не доведоха до успех, Анкара реши през 2017 г. да купи руски системи С-400, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Решението беше критикувано от Пентагона, който предупреди, че покупка на С-400 би навредила на турско-американските отношения и на ролята на Турция в НАТО.

Държавният департамент одобри през декември продажбата на ракетна система Пейтриът на стойност 3,5 милиарда долара на Турция. Доставката на изтребители F-35 в Турция е отложена, докато преговорите за С-400 продължават.

mediapool.bg