Кламер БГ - Новини: Киев ще плати газовия си дълг до 10 дни, ако има споразумение, обеща премиерът Яценюк

Киев ще плати газовия си дълг до 10 дни, ако има споразумение, обеща премиерът Яценюк

Европа

|
Нед, 01 Юни 2014г. 18:19ч.
Киев ще плати газовия си дълг до 10 дни, ако има споразумение, обеща премиерът Яценюк

Украинският премиер Арсений Яценюк обеща, че Украйна ще плати до 10 дни газовия си дълг към Русия, ако двете страни утре успеят да се споразумеят за условията по нов договор, предаде Франс прес в неделя.

"Ще си платим сметките", заяви Яценюк в интервю за германската телевизия Цет Де Еф. "Първо трябва да подпишем договора и след това, десет дни по-късно, Украйна ще плати", уточни той.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер и представителите на Украйна и Русия ще се срещнат утре в Брюксел за нов кръг преговори по въпроса за доставките на руски газ.

Москва заплаши да спре кранчето от вторник, ако Украйна не уреди неизплатените суми, възлизащи на милиарди долари. Киев е направил първия превод от 786 милиона долара в петък.

Утре двете страни трябва да постигнат споразумение за цената на газа за април и май, оспорваната от Киев, след като Русия значително я повиши, както и за бъдещите доставки.

"Трябва да подпишем нов договор. Ако Русия не иска този нов договор, ние ще се обърнем към Стокхолмския трибунал", е казал украинският премиер в интервюто.

mediapool.bg