Кламер БГ - Новини: Обама ще се срещне във Варшава с лидери от Източна Европа, поканен е и Плевнелиев

Обама ще се срещне във Варшава с лидери от Източна Европа, поканен е и Плевнелиев

Европа

|
Нед, 01 Юни 2014г. 18:32ч.
Обама ще се срещне във Варшава с лидери от Източна Европа, поканен е и Плевнелиев

Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Полша на 3 и 4 юни и ще произнесе реч на площада пред кралския замък в историческия център на Варшава, съобщи канцеларията на полския президент Бронислав Коморовски.

По време на церемонията във връзка с 25-ата годишнина от първите частично свободни избори в Полша ще говорят президентите Коморовски и Обама, отбеляза Йоана Тшаска-Вечорек, оглавяваща пресслужбата на полския лидер. Словата на двамата президенти ще прозвучат от сцена, специално изградена за целта на площада. Събитието ще бъде отворено за публика.

В проявите по повод историческата дата ще участват освен президента на САЩ и държавните лидери на Франция и Германия.

Обама ще пристигне в полската столица във вторник следобед. Същия ден ще разговаря с президента Коморовски и с премиера Доналд Туск, ще участва и в среща с лидери на страни от Централна и Източна Европа. Поканени са президентите на България, Латвия, Литва, Естония, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Словения и Хърватия.

По-късно в неделя от президентската пресслужба потвърдиха, че Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Полша на 3 и 4 юни по повод отбелязването на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа. В рамките на форума ще бъде проведена работна среща на всички присъстващи президенти, на която ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с кризата в Украйна, енергийната и европейската сигурност.

По неофициални данни в сряда сутринта Обама ще преговаря с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, след което ще присъства на празненствата по случай годишнината от изборите на 4 юни 1989 г..

mediapool.bg