Кламер БГ - Новини: В Марсилия е арестуван заподозрян за убийството в Еврейския музей в Брюксел

В Марсилия е арестуван заподозрян за убийството в Еврейския музей в Брюксел

Европа

|
Нед, 01 Юни 2014г. 18:27ч.
В Марсилия е арестуван заподозрян за убийството в Еврейския музей в Брюксел

Мъж, заподозрян в убийството на четирима души в Еврейския музей в Брюксел на 24 май, беше арестуван вчера в Марсилия, съобщи Франс прес. В колата на 29-годишния французин Мехди Немуш били намерени автомат Калашников и револвер от същия тип, които били използвани в белгийската столица.

По данни на източник, близък до разследването, Немуш е заподозрян, че е бил в Сирия през 2013 г. и е воювал на страната на джихадистите. Във връзка с това той бил следен от френското контраразузнаване.

При нападението в Еврейския музей на място бяха убити двама израелски туристи от Тел Авив и французойка, работела в музея на доброволни начала. Портиерът на музея беше тежко ранен и почина на следващия ден.

Мехди Немуш (29 г.), има семейство и приятелка в Белгия.Това съобщиха белгийските медии, като се позоваха на данни от следствието, предаде БТА от Брюксел.

Тези подробности обясняват как Немуш, който е френски гражданин, е успял да се скрие в последните дни. Предполага се, че той е нощувал при своите белгийски роднини, преди да се качи на автобус по линията Амстердам - Брюксел - Марсилия.

Немуш е имал досие във френските контраразузнавателни служби. Досега е бил осъждан седем пъти, уточни френската прокуратура. Последната му присъда е от 2009 г., когато той е получил ефективно наказание заради участието си във въоръжен обир на 3000 евро от магазин в родния му град в северната част на Франция. Прокуратурата на Франция разполага със свидетелства, че в затвора Немуш се е радикализирал.

Излязъл на свобода през 2012 г., предполагаемият терорист заминал за Сирия няколко месеца по-късно, където се сражавал заедно с джихадистите. Специалисти по антитероризъм анализират действията му в Брюксел и обясняват, че според видеозаписите това е човек, причинявал смърт и по-рано. Те го характеризират като хладнокръвен, организиран и спокоен.

Досега Немуш мълчи пред следователите. В багажа му имало и множество изрезки от вестници със статии за атентата, както и камера, съдържаща файл с инструкции за употребата на огнестрелно оръжие. Допуска се, че апаратът е бил за заснемане на престъплението, но не е сработил в дадения момент. На кадрите от охранителните камери в Брюксел се вижда, че нападателят е прикрепил камера за гърдите си.

mediapool.bg