Кламер БГ - Новини: Киев очаква среща на лидерите на Нормандската четворка

Киев очаква среща на лидерите на Нормандската четворка

Свят

|
Вт, 08 Фев 2022г. 18:42ч.
Киев очаква среща на лидерите на Нормандската четворка

Еманюел Макрон и Володимир Зеленски, Сн. ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че очаква да се срещне с лидерите на Русия, Франция и Германия за кризата около Украйна, която е в основата на засиленото напрежение между Русия и Запада, предаде Франс прес.

"Очакваме много скоро да можем да водим преговори на равнище лидерите (на страните) от Нормандския формат" за мирния процес в източната част на Украйна, заяви Зеленски след тричасови преговори в Киев с френския си колега Еманюел Макрон.

Той уточни, че в четвъртък в Берлин ще се състои среща на съветници на руския, украинския и френския президент и на германския канцлер.

Зеленски изрази надежда, че разговорите ще помогнат за по-скорошно провеждане на среща на лидерите на страните от Нормандската четворка. "Благодаря, че дойдохте да ни подкрепите, да подкрепите Украйна", добави той, обръщайки се към Макрон.

Френският президент, чиято страна е ротационен председател на ЕС, посети вчера Москва в опит да намали напрежението около Украйна и разговаря пет часа с президента Владимир Путин.

Макрон заяви, че в момента има "възможност да се постигне напредък в преговорите" за мир между Русия и Украйна. Той добави, че вярва в съществуването на "конкретни практически решения" за деескалация на кризата.

И Путин, и Зеленски подкрепят мирното споразумение, постигнато през 2014 г., подчерта френският президент, цитиран от Ройтерс. "Тази обща решимост е единственият начин, който ни позволява да постигнем мир, единственият начин за намиране на реално политическо решение", заяви Макрон на общата пресконференция с украинския президент, като подчерта необходимостта всички страни да демонстрират спокойствие.

Френският президент поздрави Зеленски и украинския народ за "хладнокръвието" им пред лицето на военна заплаха по границите си.

Зеленски изрази скептицизъм към всякакви уверения, които Макрон може да е получил от Путин, и призова за конкретни действия.

mediapool.bg