Кламер БГ - Новини: Беларуска скиорка напусна родината си, след като й бе забранено да се състезава

Беларуска скиорка напусна родината си, след като й бе забранено да се състезава

Свят

|
Ср, 09 Фев 2022г. 14:47ч.
Беларуска скиорка напусна родината си, след като й бе забранено да се състезава

Беларуска скиорка напусна родината си, след като й бе забранено да се състезава

Беларуска състезателка в ски бягането напусна родината заедно със семейството си поради страх от преследване от страна на властите, след като й бе забранено да се състезава заради политическите възгледи на семейството й, съобщиха самата тя и баща й, цитирани от Ройтерс.

Дария Долидович и семейството й сега се намират в Полша, където тя се надява да продължи спортната си подготовка. Това каза баща й Сергей Долидович, участник в седем олимпиади в дисциплината ски бягане и треньор на състезателката, в интервю по видеоконферентна връзка заедно с дъщеря си за Ройтерс.

Ройтерс съобщи миналия месец, че на 17-годишната Дария е било забранено да се състезава заради участието на баща й в протестите срещу преизбирането през 2020 г. на беларуския президент Александър Лукашенко, което според опозицията е било съпроводено с изборни манипулации. Лукашенко отрича да е манипулирал вота.

"Дария бе лишена от правото си да участва в състезания", каза баща й Сергей и добави: "Не виждам възможност тя да продължи кариерата си в Беларус".

"Може да ни повдигнат обвинения в участие в демонстрация и скандиране на (опозиционни) лозунги, и просто да ни изпратят в затвора", добави той.

"Само преди три месеца не съм си представял и в най-лошите си кошмари, че ще се стигне дотам да напусна страната си", каза Сергей.

Заминаването от Беларус на семейството на Долидович идва няколко дни след началото на Зимната олимпиада в Пекин, където беларуският национален отбор е поставен под строг надзор след бягството на лекоатлетката Кристина Тимановска на Олимпиадата в Токио миналата година.

Дария, която е една от най-перспективните юношески състезателки по ски бягане в страната, каза миналия месец, че Беларуският съюз за ски спортове е анулирал нейния код в Международната ски федерация, който се изисква, за да може даден състезател да участва в състезания на федерацията.

Беларуският съюз за ски спортове е уведомил с писмо от 31 януари треньорите на Долидович, че е анулирал кода й през декември в съответствие с решение на Беларуската федерация по ски бягане. В писмото не се посочват мотиви за взетото решение, посочва Ройтерс.

mediapool.bg