Кламер БГ - Новини: Русия струпва военни кораби в Черно море, Макрон призовава за спокойствие

Русия струпва военни кораби в Черно море, Макрон призовава за спокойствие

Свят

|
Ср, 09 Фев 2022г. 13:10ч.
Русия струпва военни кораби в Черно море, Макрон призовава за спокойствие

Русия струпва военни кораби в Черно море, Макрон призовава за спокойствие

Френският президент Еманюел Макрон призова Запада и Русия към спокойствие на фона на присъствието над 100-хилядна руска армия по границите на Украйна. Макрон стана първият лидер на голяма западна сила, който се срещна с руския президент Владимир Путин, след изострянето на украинската криза през декември. Във вторник той се срещна и с украинския президент Володимир Зеленски.

В същото време Русия струва военни кораби в Черно, като във вторник са пристигнали три военни кораба, а турски източници съобщават, че се очаква още три да преминат през Босфора в сряда, съобщава "Ройтерс". Обяснението, както обикновено, е предварително планирано военно учение.

На този фон френският лидер изрази във вторник убеждението си, че могат да бъдат предприети конкретни стъпки за деескалация на кризата и призова всички страни да останат спокойни. Той омаловажи вероятността Русия скоро да нахлуе в Украйна, въпреки предупрежденията на САЩ и Великобритания.

Макрон пътува от Москва до Киев във вторник в опит да посредничи за постигане на споразумение и да избегне война. Френският президент не успя да постигне пробив в Москва, но коментира, че разговорите му са помогнали да се предотврати по-нататъшната ескалация на кризата. Той каза, че никога не е очаквал, че "за една секунда" Путин ще направи отстъпки.

"Спокойствието... от всички страни е от съществено значение, проявено на думи и на дела", каза Макрон, който похвали Зеленски за начина, по който се държи украиският народ, докато Русия струпа повече от 100 000 войници, танкове и тежки оръжия по границите на страната.

Зеленски даде да се разбере, че е скептичен към всякакви уверения, които Макрон може да е получил от Путин.

"Не вярвам много на думите. Вярвам, че всеки политик може да бъде прозрачен, като предприеме конкретни стъпки", каза той.

Москва отрича каквито и да било планове за нахлуване, но се стреми към отстъпки от НАТО и уврения, че Украйна никога няма да стане член на Алианса. Русия иска НАТО да гарантира, че няма да се разполагат ракети близо до границите на Русия и че ще намали военното присъствие на организация в Източна Европа.

По-късно във вторник Макрон пристигна в Берлин за среща с германския канцлер Олаф Шолц и полския президент Анжей Дуда. Шолц каза, че общата цел е да се предотврати война в Европа.

"Нашата оценка на ситуацията е единна, както и нашата позиция по въпроса: всяка по-нататъшна атака срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неприемлива и ще доведе до широкообхватни последици за Русия – политически, икономически и геостратегически", добави германският канцлер.

Френското президентство заяви след разговорите, че тримата президенти са изразили съвместната си подкрепа за украинския суверенитет. Срещата допълнително илюстрира европейското сближаване на "отдадения и взискателен подход" към Русия, добави френското председателство.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе попитан в интервю за CNN за вероятността от руска инвазия и коментира, че това, което се вижда е продължаващо натрупване на военни сили.

"Времето за предупреждение намалява и рискът от атака нараства", каза той.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди в понеделник, че ако Русия нахлуе в Украйна, "вече няма да има "Северен поток 2", но не уточни как ще спре газопровода.

Във вторник Европейската централна банка започна да подготвя банките в ЕС за възможна руска кибератака, защото напрежението с Украйна продължава да нараства, съобщава "Ройтерс". Япония обяви на този фон, че ще отклони част от количествата втечнен газ от своя пазар към Европа, ако кризата в Украйна наруши доставките, съобщи националната телевизия NHK.

mediapool.bg