Кламер БГ - Новини: Каримански за коалицията: Продължаваме напред, но компромисите са изчерпани

Каримански за коалицията: Продължаваме напред, но компромисите са изчерпани

България

|
Ср, 11 Май 2022г. 19:35ч.
Каримански за коалицията: Продължаваме напред, но компромисите са изчерпани

Каримански за коалицията: Продължаваме напред, но компромисите са изчерпани

"Продължаваме напред по някакъв начин, но искам да подчертая, че компромисите вече са изчерпани", каза депутат от "Има такъв народ" (ИТН) и председател на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански в сряда пред бТВ, коментирайки управляващата коалиция.

"Много сложна коалиция е в момента, участват четири парламентарни групи. И сложността идва не от нещо друго, а от недобрата комуникация между отделните участници във властта", добави той.

По думите му се случвало на коалиционен съвет партиите във властта да се разберат едно, а после да става друго.

"Ние от ИТН сме последователни в това, което предлагаме и в решенията си. И никога не сме заплашвали никого от другите партньори, че ще излезем от властта или, че ще излезем от коалицията, както често правят другите партньори", допълни Кармиански.

На припомняне на водещата, че лидерът на ИТН Слави Трифонов отправи подобна заплаха по темата с Македония, Каримански обяви, че тяхната позиция е записана и в коалиционното споразумение. Във въпросното споразумение е записано запазване на досегашната единна позиция на България по отношение на Северна Македония.

"Ние спазваме стриктно коалиционното споразумение. То трябва да бъде спазвано и не трябва да имаме двоен стандарт по отношение на спазването на която и да е от приложните към споразумението програми във всеки един сектор", добави той. Една от темите, за които ИТН се опитваше да извива ръцете на коалиционните си партньори беше тази за избор на управител на БНБ като партията издигна именно Каримански и упорито не се отказваше от него, макар останалите партньори във властта да не бяха съгласни с тази номинация. Сред аргументите на ИТН за това упорство беше именно, че темата за БНБ не била конкретно залегнала в споразумението. В крайна сметка процедурата се провали.

Сега в отговор на въпрос дали би се кандидатирал, ако започне нова процедура за избор на гуверньор, Каринански каза:

"Това ще бъде обмислено, когато тръгне процедурата, защото зависи в кой момент ще тръгне. Нямаме решение и аз нямам лично за себе си. В момента дейността ми като председател на бюджетна комисия е много по-важна в настоящия момент, за да помогнем на обществото във всички затруднения, колкото може законодателната власт".

Той коментира и темата с приемането на еврото. По думите му страната България няма стратегия за приемане на еврото, а само национален план, който е оперативно-технически.

"Стратегия е да отговорим на хората каква е ползата и какви са предизвикателствата от приемането на еврото. Важно е да знаем какви рискове има. В момента се случват много промени в еврозоната и ние не отговаряме на критериите за приемане в еврозоната. Инфлацията също е много важен фактор", каза Каримански.

mediapool.bg