Кламер БГ - Новини: Гешев се оплака от правен хаос и трагедия след закриването на спецсъда (видео)

Гешев се оплака от правен хаос и трагедия след закриването на спецсъда (видео)

България

|
Четв, 12 Май 2022г. 12:40ч.
Гешев се оплака от правен хаос и трагедия след закриването на спецсъда (видео)

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да реши проблемите по прехвърлянето на дела от закритите спецсъдилища и прокуратура. След приемането на промените от парламента се очертава правен хаос, с който кадровият орган на съдебната власт не може да се справи. Тази теза изказа на заседанието на ВСС в четвъртък главният прокурор Иван Гешев.

Въпреки че според промените висящите пред спецсъда дела трябва да се изпратят в Софийски градски съд (СГС), а незапочналите в окръжните по страната, шефът на държавното обвинение обясни, че не знае как това ще се случи. Гешев бе категорично против закриването на специализираните институции и от месеци чертае апокалиптични сценарии за развитието на делата. Сега той заяви, че имало 7-дневен срок за изпращане на материалите, които бил невъзможен за изпълнение.

"Голямата част от тези проблеми бяха изложени и в народното събрание, беше посочено, че това законодателно решение ще предизвика правен хаос, този правен хаос вече се очертава и аз на голяма част от тези проблеми не виждам никакво решение. Да те са 60 в специализирания наказателен съд (делата б.р.), в прокуратурата са стотици. В този 7-дневен срок физически няма как да се комплектоват и изпратят тези многотомни дела с тонове веществени доказателства", заяви Гешев.

Главният прокурор попита и в какво качество и кой ще изпрати делата, след като съдът вече не съществувал. Той подчерта, че нямало нито ръководител на съда, нито на спецпрокуратурата.

Всъщност промените, с които се закриват двете институции, все още не са влезли в сила. Това трябва да стане в края на юли и едва тогава ще започне да тече въпросният 7-дневен срок. Отделно от това Гешев вече поиска от Конституционния съд да отмени приетите промени като противоречащи на основния закон.

Междувременно началниците на спецсъда и апелативният спецсъд Мариета Райкова и Георги Ушев поискаха от ВСС указания как да действат с делата. В писмо до съвета те обясниха, че в окръжните съдилища трябва да се изпратят 68 незапочнали дела, по които има около 5000 тома доказателства. Отделно от това има 203 висящи дела с около 13 000 тома доказателства, като половината от тях трябва да отидат в СГС. Те обаче попитаха кой ще ги изпрати, тъй като след 28 юли няма да има действаща администрация.

Според главния прокурор във ВСС може да се решат само около 30% от проблемите, които са предимно битови. Останалото обаче е задължение на парламента.

"Това е проблем законодателен, а законодателят не иска да го реши и резултатът ще е правен хаос и трагедия в наказателното правораздване. И ние фактически поемаме чужди грехове в момента", заяви Гешев.

mediapool.bg