Кламер БГ - Новини: Сандов "хвърли бомба" за "Струма": Трябва ново проектиране

Сандов "хвърли бомба" за "Струма": Трябва ново проектиране

България

|
Вт, 07 Юни 2022г. 20:11ч.
Сандов "хвърли бомба" за "Струма": Трябва ново проектиране

Министърът на екологията Борислав Сандов

Пътят на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще трябва да се проектира отново. Тази "бомба", по думите му, хвърли вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов по време на общото събрание на Националното сдружение на общините (НСОРБ), което се проведе в София.

Той беше попитан от кмета на Симитли Апостол Апостолов има ли вече решение за пътя през Кресненското дефиле.

"Да хвърля ли бомбата!? Има решение на служебния министър на екологията Асен Личев, според което ще е нужно ново проектиране. И това решение не е обжалвано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)", отговори му Сандов.

На срещата с НСОРБ присъстваше и вицпремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, но той отказа коментар. Преди това - сутринта пред бТВ, Караджов заяви, че ще предложи трафикът през Кресненското дефиле да се изнесе изцяло по т.нар. източен обход.

Пред Mediapool Асен Личев заяви, че е потвърдил екооценката за магистрала "Струма" от 2008 г., която предвижда тунелно преминаване през Кресненското дефиле.

Решението на въпроса с преминаването през Креснеското дефиле е от ключово значение за завършването на магистрала "Струма" до края на настоящия програмен период.

Става въпрос за около 13 км, чието изграждане непрекъснато се отлага от 2007 г. заради спор откъде да премине трасето.

Екоминистърът Борислав Сандов застъпва тезата за прокопаване на дълъг тунел, каквато беше първоначалната идея, променена впоследствие от ГЕРБ.

Според Гроздан Караджов обаче най-бързото решение е да започне изграждането на т.нар. източен обход, по който трябва да преминава движението в посока от Гърция към София. За този участък има избрани изпълнители, но няма сключен договор с тях.

През това време да преминат всички процедури и за изграждането на още една лента на източния обход в посока от София към Гърция, която технически ще е готова за около 3 години, каза Караджов. Според него така ще има гаранция, че няма да се направи само едната лента, а за другата след това управляващите ще забравят.

В момента одобреният проект предвижда изграждане на източен обход на Кресна за движението от Гърция в посока София, а това в обратната посока да минава по сега съществуващия път. Против това се обяви местното население и екологични организации.

Регионалният министър смята, че ако до края на годината не започне изграждането на пътя през Кресненското дефиле, то обектът няма да може да бъде завършен през настоящия програмен период.

Изграждането на магистрала "Струма" е един от трите обекта в моя ресор, които могат да застрашат управлението, каза Караджов.

Другите два са решаването на проблема с договорите за текущите пътни ремонти и инхаус поръчките за строителството на магистрала "Хемус" и скоростния път Видин - Ботевград, посочи регионалният министър. Той допълни, че проблемът с пътните ремонти вече е решен, докато този с инхаус договорите все още чака решение.

От изказването на Борислав Сандов стана ясно, че решението за преминаването на пътя през Кресненското дефиле ще бъде взето на коалиционен съвет. Преди това при премиера трябва да бъдат обсъдени и трите варианта с разходи и ползи по всеки един от тях преди да бъде избран, който и да е от тях.

mediapool.bg