Кламер БГ - Новини: Съдът спря премахването в "Капитолия", защото градушка можела да повреди колите

Съдът спря премахването в "Капитолия", защото градушка можела да повреди колите

България

|
Ср, 08 Юни 2022г. 13:22ч.
Съдът спря премахването в "Капитолия", защото градушка можела да повреди колите

Снимка: БГНЕС

Премахването на незаконни съоръжения в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина е било спряно от съда. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в сряда. От думите й стана ясно, че е спряно предварителното изпълнение на заповедта за премахване, издадена от главния архитект на София Здравко Здравков. Преди три месеца имаше решение в обратната посока - че изпълнението се допуска, припомни Фандъкова. Тя заяви, че съдебното решение е "интересно", но няма да го коментира.

По информация на Mediapool предварителното изпълнение е спряно с мотива, че ако сега бъдат премахнати незаконните постройки, това ще попречи на автокъщата да представи доказателства по друго производство - това за обжалването на самата заповед на Здравков. Спирането на изпълнението вече е протестирано от общината.

"За съжаление, сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира, видяхте вчера имаше интересен случай, в който целия екип беше излязъл в отпуск, това обаче не попречи на собствениците още сутринта да подадат жалба в съда с искане за спиране на изпълнението и след няколко часа след подаването на жалбата, съдът, който само преди 3 месеца разреши и допусна предварителното изпълнение и премахването на незаконните сгради, вчера е взел решение да спре това премахване. Така че очевидно ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда", заяви столичният кмет.

Главният архитект Здравков заяви, че нямало да бъде "деликатен" като Фандъкова в коментара си за съдебното решение.

"Изказана е грижа, че утре може да завали градушка и да наруши целостта на автомобилите. Ами същият този съдийски състав февруари месец, когато разсъждаваше и даде своето допускане, не беше преценил, че тогава може да има студове или ледени дъждове. Още нещо се казва - че ние сме постъпили едва ли не като вандали - че чупим, че трошим. Това абсолютно не е вярно", заяви той.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков пък коментира, че общината имала нов план. Той обясни, че ще бъде обявен, когато са готови.

Часове по-рано се разбра, че независимо от съда общината няма да премахне толкова лесно незаконните постройки и се очаква се нов епизод от епичната битка за автокъща "Капитолия". През нощта срещу сряда са паркирани още коли и мотори, които да пречат на премахването на незаконните постройки. Ден по-рано на мястото бе общински "паяк", за да разчисти луксозни возила. Всички работещи в авктокъщата излязоха във внезапен отпуск, а на входа й бе паркиран бус. Под чадърите пък имаше десетки коли, които пречеха на премахването.

В сряда автокъщата осъмна в същия вид. Пред БНТ председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев заяви, че се случва фарс. Ден по-рано все пак бе премахната част от единия незаконен чадър, но по всички личи, че демонтажът им ще се забави.

В сряда са били преместени 16 коли, обясни Георгиев. Това обаче е правено само в рамките на имота. Возилата са без регистрационни номера.

"Това, което виждаме, е, че чудото продължава. В автокъщата, която е в годишен отпуск, някакви незнайни сили са успели да върнат автомобилите. Има вече и мотоциклети. Тротинетки липсват само тук и детски колички", заяви Георгиев.

Той определи случващото се като безобразие. По думите му "общината е решена да проведе до край тази битка". Георгиев допълни, че "и днес този водевил ще продължи". Той разказа, че вчера на мястото е бил пратен юрист, представляващ фирмата, който обяснил, че не може да дава изявления.

Сагата с премахването на "Капитолия" е дългогодишна. Автокъщата се намира в Борисовата градина. Теренът се ползва под наем, но чадърите, предпазващи луксозните коли, са незаконни. Демонтажът на съоръженията започна след окончателно съдебно решение и заповед на главния аврхитект Здравко Здравков.

mediapool.bg