Кламер БГ - Новини: Спецов отрече специално отношение към затворено заведение в София

Спецов отрече специално отношение към затворено заведение в София

България

|
Ср, 08 Юни 2022г. 13:22ч.
Спецов отрече специално отношение към затворено заведение в София

Снимка: БГНЕС

НАП няма специално отношение към затворения столичен ресторант "101". Това заяви пред бТВ шефът на данъчната агенция Румен Спецов.

Във вторник "Капитал" съобщи, че заведението е било запечатано за две седмици след като проверка показала, че един от касовите му апарати не е свързан с НАП и не подава информация към агенция. Според изданието ресотрантът е свързан с бизнесмена Александър Сталийски, който пък се смята за близък до бившия премиер Бойко Борисов. "Капитал" пише, че "101" е бил любимото място за игра на карти на лидера на ГЕРБ.

"Никакво специално отношение. Това е поредният обект, в който откриваме такива нередности", заяви Спецов.

Въпреки че представи случая като обикновен, шефът на НАП отдели доста време да обяснява, че става дума за рутинна работа. Той свърза затварянето с лятната кампания проверки на данъчните и демонстрира в ефир мобилно приложение, с което касовите бележки могат лесно да се проверят за връзка с агенцията.

По документи ресторантът няма връзка със Сталийски, допълни Спецов. Той обаче заяви, че "така се говори за целия комплекс, че е под негово влияние" и бизнесменът бил скритият собственик. Спецов каза, че двамата не се познавали лично.

Шефът на НАП обясни, че в затварянето нямало никаква политическа атака. Такова тълкувание е възможно, ако обектът няма никави нарушения.

"В случая имаме конкретно нарушение, установено по конкретен способ. Тук къде има влияние политическо? Както е по наредба, се следват процедурите", заяви той.

Шефът на НАП каза и че не знае до къде е стигнала проверката на продажбата на бившата му фирма. При назначаването му на поста ГЕРБ обявиха, че той е прехвърлил дружеството си на малоимотен човек заедно със задълженията към бюджета. Спецов бе попитан дали държавата е събрала дължимото от това дружество.

"Мога да проверя и да ви кажа допълнително", отговори той.

Според него НАП действала "на равна нога" както с всяко друго дружество.

Преди няколко дни Спецов бе попитан от гражданското движение БОЕЦ и сайта 'Биволъ" за забавени в НАП сигнали като например за скандала "Барселонагейт". Разговорът се проведе на тротоара пред централата на приходната агенция. Спецов нямаше особено желание на отговаря на въпроси и в един момент заяви: "Не ми дръжте сметка!". След това обеща да провери до къде са стигнали проверките.

На края на интервюто за бТВ Спецов, който е бивш състезател по културизъм, бе попитан дали поддържа добра спортна форма откакто оглавява агенцията.

"Добра зависи според кои критерии. Според моите лични не е чак толкова добра, но тренирам. Поне пет дни в седмицата спортувам активно", отговори той.

mediapool.bg