Кламер БГ - Новини: Партията на Путин понесе силен удар на местните избори в Москва

Партията на Путин понесе силен удар на местните избори в Москва

Свят

|
Пон, 09 Септ 2019г. 14:40ч.
Партията на Путин понесе силен удар на местните избори в Москва

Руската управляваща партия ”Единна Русия”, която подкрепя президента Владимир Путин, понесе силен удар на местните избори в Москва и изгуби около една трета от местата си в Думата, съобщи руската агенция РИА Новости.

Вчера местните избори бяха едни от най-внимателно следените от години, след като изключването на опозиционни кандидати от участие във вота в руската столица доведе до най-масовите протести от близо десетилетие насам и спад в рейтинга на Путин и управлението му.

Кандидатите, подкрепяни от властите, изгубиха в 20 от 45-те окръга в столицата. Досега подкрепяните от властите кандидати контролираха 38 места в московската Дума, което означава, че управляващата партия губи около една трета от местата в столичния парламент.

На изборите през 2014 г. партията се справи по-добре и спечели 28 места. Още 10 места бяха спечелени тогава от кандидати, които се явиха като независими, но подкрепяха ”Единна Русия”.

Сега независими кандидати получават 26 от общо 45-те места в градския парламент на Москва. Много от обявените за независими кандидати обаче всъщност подкрепят режима на Путин. За изборите в Москва бяха регистрирани 225 кандидати, включително 58 - като независими. Фактически сред "независимите" има най-малко 41 кандидати на властовата партия "Единна Русия", писа в предизборен коментар "Дойче веле".

От изборните резултати става ясно, че Комунистическата партия е взела места от "Единна Русия". В 13 от 45-те избирателни окръга печелят кандидати на Комунистическата партия на Руската федерация, в 3 окръга - представители на извънпарламентарната опозиционна партия "Яблоко", в още 3 - кандидати на партия "Справедлива Русия".

Активността на вчерашните избори в Москва бе 21.77 процента или с половин процент по-висока в сравнение с предишните подобни избори. В Москва 7.2 милиона избиратели имаха вчера право на глас, допълва Франс прес.

Повечето недоволни от властта са си останали вкъщи, защото не са открили кандидат, какъвто търсят, смята политологът Константин Калачов.

Спад в рейтинга на управляващите

Рейтингът на ”Единна Русия” пострада от недоволството на обществото от увеличаване на възрастта за пенсиониране в момент на намаляващи приходи.

Рейтингът на Путин пък е 60 процента, което е много по-високо от този на повечето западни лидери, но е по-малко, отколкото беше рейтингът му преди това.

Върховният комисар на ООН за правата на човека настоя в деня след вота да се разследва "прекомерното използване" на сила от руската полиция през седмиците преди местните и регионалните изборите в Русия, предаде Франс прес.

"Подкрепям призивите на председателския съвет да се разследват твърденията за прекомерно използване на сила от полицията и приканвам властите да зачитат свободата на изказа, правото на мирни събирания и правото на участие в държавните дела", заяви Мишел Бачелет пред Съвета по правата на човека в Женева.

Партията на Путин печели изборите за губернатори

Кандидатите на властта в Русия обаче спечелиха частичните местни избори в 16-те региона, където се избираха губернатори.

Премиерът Дмитрий Медведев обяви, че партията ”Единна Русия“ запазва водещата си позиция.

Действащият губернатор на Ставрополския край Владимир Владимиров печели на изборите там с резултат 79.65 процента, показват окончателните данни от вота, предаде ТАСС. Избирателната активност там е била 55.18 процента.

Изпълняващият длъжността губернатор на Астраханска област Игор Бабушкин, който се кандидатира за поста като независим, получи 75.64 процента, показват окончателните данни от гласуването там.

Изпълняващият длъжността ръководител на република Башкортостан Радий Хабиров побеждава на изборите за републикански глава с 82.02 процента, показват окончателните данни от гласуването. Владимир Путин назначи Хабиров за временно изпълняващ длъжността през октомври миналата година след оставката на тогавашния ръководител на републиката Рустам Хамитов.

Временно изпълняващият длъжността губернатор на Забайкалския край, независимият кандидат Александър Осипов спечели вота там с 89,61 процента, показват окончателните данни от гласуването.

Временно изпълняващият длъжността губернатор на Челябинската област Алексей Текслер, който се кандидатираше като независим, победи в битката за поста с 69,31 процента, показват окончателните данни от гласуването там. Текслер беше назначен за временно управляващ там от Путин през май, а преди това беше първи заместник-министър на енергетиката на Русия.

Партията "Единна Русия" е получила най-много мандати в парламента на република Кабардино-Балкария, показват данните от гласуването там. Единна Русия получава 50 мандата в местния парламент, комунистите имат 9 мандата, Справедлива Русия - 7 мандата. Още две партии имат по два мандата. Избирателната активност там е била 67.23 процента.

В 85-те региона на страната се проведоха избори на различни нива, включително за губернатори, местни парламенти и кметове.

Полицията не е допуснала нарушения на обществения ред, които могат да повлияят на резултатите от вчерашните местни и регионални избори в Русия, съобщиха от руското Министерство на вътрешните работи.

За опазването на реда в избирателните участъци са били задействани над 130 хиляди служители, подпомагани от военнослужещи от Росгвардия и частни и обществени организации за охрана.

"Единна Русия" остава водещата партия, но опозицията проби в Москва

Партията "Единна Русия" остава водеща политическа сила в страната, коментира "Росийская газета".

Министър-председателят Дмитрий Медведев посети централния партиен щаб, за да направи предварителна равносметка на вчерашните избори. "Единна Русия" запазва лидерските си качества и остава водеща политическа сила в страната ни, цитира официозът руския премиер.

Във всичките 85 субекта на Руската федерация се състояха вчера общо 6015 избори на различни нива за близо 47 000 изборни длъжности, припомня "Аргументи и факти".

Опозиционният "Новая газета" акцентира върху изборите за градска управа на Москва.

Ако не видим опити за добавяне на измислени гласове, избирателната активност на московчани няма да надхвърли 20 на сто. При това според наблюдатели опозиционните кандидати във всички московски окръзи, където имаше такива, печелят срещу своите конкуренти. Това означи, че вотът фактически бе сблъсък между два актива - този на кметството и този на опозицията начело с Алексей Навални.

Широките маси останаха кажи-речи безразлични, констатира изданието, цитирано от БТА.

mediapool.bg