Кламер БГ - Новини: ЕС и САЩ не признават проведените местни избори в Крим

ЕС и САЩ не признават проведените местни избори в Крим

Свят

|
Пон, 09 Септ 2019г. 15:42ч.
ЕС и САЩ не признават проведените местни избори в Крим

Европейският съюз и САЩ не признават проведените от руските власти на 8 септември местни избори в анексирания Крим.

Говорителят на Европейската служба за външна дейност обяви в понеделник, че ЕС не признава незаконното приобщаване на Крим и Севастопол към Руската федерация. Никой, избран на вчерашните избори в региона, няма да бъде признаван като представител на тези земи, защото те принадлежат на Украйна, се допълва в изявлението.

Американското посолство в Киев съобщи в социалната мрежа Туитър:

"Ние не признаваме резултатите от така наречените "избори", проведени от окупационните власти на Русия. Ние осъждаме незаконните действия на Русия в Крим и още веднъж потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна."

Американското посолство в Киев освен това призовава Русия да "съблюдава и уважава" резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за свалянето на малайзиския самолет над Източна Украйна – полет MH17 и да "сътрудничи пълноценно на следствието, за да обезпечи привличането на отговорните лица."

Бившият зенитчик от самопровъзгласилата се Донецка народна република Владимир Цемах, който според експертите би могъл да стане важен свидетел в разследването на обстоятелствата около свалянето на самолета, в събота стана част от размяната на затворници между Русия и Украйна и откаран от Киев в Москва.

Срещу проведените в Крим избори протестира и украинското външно министерство, според което излъчените институции са незаконни и образувани от руската окупационна администрация.

Според руската ЦИК на изборите за Държавен съвет на Крим, за градски съвет на Симферопол и за Законодателно събрание на Севастопол с голяма разлика е победила партията "Единна Русия".

mediapool.bg