Кламер БГ - Новини: Париж се обяви за намаляване на недоверието към Русия, но не и за отмяна на санкциите

Париж се обяви за намаляване на недоверието към Русия, но не и за отмяна на санкциите

Свят

|
Пон, 09 Септ 2019г. 17:57ч.
Париж се обяви за намаляване на недоверието към Русия, но не и за отмяна на санкциите

Дошъл е моментът за намаляване на недоверието към Русия, заяви в Москва ръководителят на френската дипломация Жан Ив Льо Дриан, на фона на застъпваното от Франция разведряване на отношенията с Русия, предаде Франс прес.

"Моментът дойде, моментът е благоприятен да работим за намаляване на недоверието", каза Льо Дриан след среща в присъствието на френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли и двамата им руски колеги - Сергей Шойгу и Сергей Лавро.

Дойдохме да предложим от името на президента на републиката нов дневен ред на доверие и сигурност, подчерта още френският външен министър.

Тази среща във формат 2+2 в рамките на междуправителствен диалог е първа след тази в Париж през 2012 г. и особено след анексията на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г., върнала атмосферата на Студената война в света, припомня АФП.

Макар че приветства като положително събитие размяната на затворници за намаляване на кризата между Русия и Украйна, Льо Дриан каза, че отмяна на санкциите срещу Москва ще е преждевременна, предаде Ройтерс.

"Не винаги сме на едно мнение", посочи министър Флоранс Парли. Но е важно да можем да разговаряме, да избягваме недоразумения и търкания", съобщи АФП.

Отношенията между ЕС и Русия, белязани след 2014 г. от тежки европейски санкции заради предполагаемата роля на Москва в украинския конфликт и заради анексията на Крим, в момента са в най-ниската си точка, посочва АФП.

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря вчера по телефона с руския си колега Владимир Путин и приветства размяната на 70 затворници между Русия и Украйна като нова крачка към в усилията за мир.

Франция разчита да води откровен и взискателен диалог с Русия във връзка с основните геостратегически предизвикателства. Това заяви в интервю за ТАСС френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

"Съществуват много геостратегически въпроси, по които Франция и Русия имат общи интереси. Разбира се ние не сме съгласни един с друг по всички въпроси, но именно това подтиква към укрепване на диалога. По всички тези теми ние искаме да водим откровен и взискателен диалог, да проявим откритост и да поставим също така нашите условия", каза Парли.

mediapool.bg