Кламер БГ - Новини: Кандидатите за съдебен инспектор питани за корупцията и случайното разпределение на делата

Кандидатите за съдебен инспектор питани за корупцията и случайното разпределение на делата

България

|
Ср, 28 Май 2014г. 13:13ч.
Кандидатите за съдебен инспектор питани за корупцията и случайното разпределение на делата

Българският институт за правни инициативи (БИПИ) зададе въпроси за корупцията в съдебната система и проблемите със случайното разпределение на делата към кандидатите за главен съдебен инспектор. Съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова трябва да бъдат изслушани пред Народното събрание на 4 юни.

Въпросите на БИПИ са свързани с едни от най-дебатираните проблеми на магистратурата през последните две години. Първото питане на неправителствената организация е какво би трябвало да направи новият главен инспектор с избора на съдиите по делата пред Върховния административен съд (ВАС).

Проблемът там е сериозен, защото на случаен принцип във ВАС се избира само докладчикът по делото. Останалите двама съдии (в тричленните състави) и четирима съдии (в петчленните) се назначават. При положение, че назначаваните служебно съдии имат мнозинство в съставите, това означава, че по всяко дело пред ВАС може да се избират "правилните" съдии, които да взимат "правилните" решения.

Другият въпрос на БИПИ е свързан с поредицата скандали със системата за случайното разпределение на делата, която се ползва в съдебната власт. Последният скандал бе със специализираната прокуратурата. Там ред служители свидетелстваха, че шефът на прокуратурата Светлозар Костов е посочвал кои прокурори да гледат определени дела.

БИПИ пита още дали съдебният инспекторат може да съдейства за намаляване на риска от проявления на корупция в системата. Последният въпрос на неправителствената организация е как биха могли да се подобрят процедурите по оценяване (атестиране) на работата на магистрати.

mediapool.bg