Кламер БГ - Новини: Канада е уведомила Кирил Петков, че вече не е неин гражданин

Канада е уведомила Кирил Петков, че вече не е неин гражданин

България

|
Пон, 23 Авг 2021г. 13:05ч.
Канада е уведомила Кирил Петков, че вече не е неин гражданин

Снимка: БГНЕС

Икономическият министър Кирил Петков е получил уведомление от Канада, че вече не е неин гражданин. Това обяви самият той в съобщение до медиите в понеделник.

Петков прати и копие от документа, с който се е отказал от гражданството си. От него се вижда, че е подаден на 21 април 2021 г., т.е. три седмици преди да бъде назначен на поста.

"Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани", заяви той.

Въпросът с двойното гражданство на Петков стана актуален след като от ИТН попитаха дали той има и канадски паспорт. Министърът обясни, че е придобил гражданство на 14-годишна възраст, тъй като родителите му живеели там.

ГЕРБ пък сезира Конституционния съд (КС) и поиска да бъде обявено, че президентският указ за назначаване на служебното правителство противоречи на конституцията, тъй като за министър може да бъде назначаван само български гражданин. По казуса все още няма произнасяне. Според експерти обаче дори КС потвърди тезата на ГЕРБ, това не води до отмяна на актовете на Петков като министър.

mediapool.bg