Кламер БГ - Новини: Иван Костов: Политическата система е в пат

Иван Костов: Политическата система е в пат

България

|
Пон, 23 Авг 2021г. 13:07ч.
Иван Костов: Политическата система е в пат

Иван Костов: Политическата система е в пат

"Политическата система е в патова ситуация. В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации". Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР в понеделник.

Според него парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна, която ще съсипе институциите на страната, тъй като те губят мощ и управляемост.

Парламентът е вкаран в безизходица от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който заяви, че не раздава порции, а задачи, но останалите формации не са "артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи", смята Бившият лидер на "Демократи за силна България".

"Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта - като отговорност - е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов", коментира бившият премиер.

Той изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации.

По думите му този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт.

"Ще има успех, само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ - да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето - да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия", описа той възможностите, според него.

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет.

"Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата", смята Костов.

mediapool.bg