Кламер БГ - Новини: За втори път КПКОНПИ установи конфликт на интереси на кметицата на "Красно село"

За втори път КПКОНПИ установи конфликт на интереси на кметицата на "Красно село"

България

|
Пон, 23 Авг 2021г. 14:09ч.
За втори път КПКОНПИ установи конфликт на интереси на кметицата на "Красно село"

Росина Станиславова, Снимка: БНР

Второ решение за конфликт на интереси е постановила антикорупционната комисия КПКОНПИ срещу кметицата на столичния район "Красно село" Росина Станиславова. Този път то е заради това, че е назначила дъщеря си като сътрудник по европроект. Става дума за същия, по който бе установен конфликт на интереси срещу самата кметица. Проектът е за патронажна грижа и доставка на храна за възрастни хора.

Скандалът около Станиславова започна в началото на годината, след като се разбра, че кметицата е назначила сама себе си за ръководител на проекта. Според КПКОНПИ така тя е получила близо 10 хил. лв.

След избухването на скандала от "Демократична България", които издигнаха Станиславова за кмет, обявиха, че оттеглят доверието си от нея и направиха дарение на същата сума за SOS детски селища.

През юни КПОНПИ обяви, че е установила конфликт на интереси и е наложила на кметицата 15 хил. лв. глоба и отнемане на 9 981 лв., получени от проекта. Сега от комисията казва, че на 15 май миналата година на сайта на районната община е била публикувана обява за набиране на сътрудници по проекта. Три дни по-късно е постъпило заявление от дъщерята на Станиславова.

"Още същия ден майка й резолира заявлението "за назначаване на 8-часов работен ден". Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет. На 8.06.2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10.06.2020 г. трудовият договор е прекратен", пишат от КПКОНПИ.

В обясненията си пред комисията Станиславова е заявила, че е назначила дъщеря си "поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка".

Станиславова е следвало да си направи самоотвод, твърдят от КПКОНПИ. Сключването на договора е нейно право, а не задължение.

На кметицата е наложена глоба от 5 хил. лв. Решението не е окончателно.

mediapool.bg