Кламер БГ - Новини: Кампанията набира скорост: Божков е на кон, Захариева вари курбан, Борисов държи речи сред природата

Кампанията набира скорост: Божков е на кон, Захариева вари курбан, Борисов държи речи сред природата

България

|
Пон, 21 Юни 2021г. 17:29ч.
Кампанията набира скорост: Божков е на кон, Захариева вари курбан, Борисов държи речи сред природата

Кампанията набира скорост: Божков е на кон, Захариева вари курбан, Борисов държи речи сред природата

Кампанията за предсрочните избори навлезе във втората си седмица, засенчена от почти всекидневни скандали вследствие разкритията на служебното правителството за деянията на предишния кабинет. Принуден да слезе от неизменния джип, бившият премиер Бойко Борисов заложи на срещи с младежкия партиен актив. Вероятно поради майтапите, че тези беседи напомнят на сбирки на анонимните алкохолици, Борисов разнообрази формата и разходи младежите на открито, сред природата.

В неделя локацията на поредното живо излъчване на бившия премиер беше Вазовата екопътека. Младежи от ГЕРБ и един- двама бивши министри изслушаха разсъжденията на Борисов по актуалните теми, включително намерението на МВР-шефа Бойко Рашков да го извика на разпит.

Други политици също разнообразиха кампаниите си, в резултат на което се появиха кадри с коне, рафтинг, курбани, чакъл и шевни машини.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов дебютира с първа предизборна поява на живо, за да отговаря на въпроси на студенти в Пловдив, но всъщност по-скоро разигра телевизионното си шоу пред по-голяма публика.

Курбани и "разследвания"

Основно действащо лице в поредица предизборни изяви на ГЕРБ е Тома Биков, който ту се определя като "разследващ журналист", ту като "граждански активист", докато самият Бойко Борисов се закани да става "разследващ гражданин".

Видеата на Биков са посветени на новия шеф на НАП Румен Спецов, когото ГЕРБ обвинява за сериозни данъчни нарушения в миналото.

Бившият външен министър и кандидат-депутат на ГЕРБ Екатерина Захариева пък показа как бърка казан с курбан в село Драгор.

А Васил Божков е на кон

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков, който е кандидат за депутат от партията му "Българско лято", отправи тематичен поздрав към симпатизантите си на 21 юни, настъпването на астрономическото лято. Той публикува кратко видео, на което се вижда как излиза от морето, яхнал кон, на фона на изгряващо слънце.

Номерът на партийната бюлетина се примигва в горния ъгъл до стилизиран череп.

Мая Манолова и рафтинга

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" пък предприе рафтинг спускане заедно с Николай Хаджигенов и други членове на обединението. Посланието вероятно е автореференция към вътрешните взаимоотношения в коалицията: "Винаги има екшън. Но държим вярната посока"".

И малко футбол

Вместо с политически дебат, "Изправи се! Мутри вън" се изправиха срещу "Има такъв народ" във футболен мач с благотворителна кауза. Събитието се състояло във Варна и завършило с 4:5.

Малко чакъл

От партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България" решиха да се борят за симпатиите на избирателите в Димитровград с чакъл. От партията се похвалиха как изсипали 5 тона чакъл на улица в града, за да запълнят дупка.

Нинова и снимките

На лидера на БСП Корнелия Нинова пък в последно време все не ѝ се получава с позирането за снимки. Миналата седмица тя качи небрежна снимка с младеж, на която позира качена на тротинетка. Явно обаче първоначално нито, тя нито екипът ѝ бяха забелязали, че на тротинетката има лепенка на известен порно сайт. Това предизвика шеговити коментари, а кадърът бързо бе свален и редактиран, за да се премахне въпросната лепенка.

Еротичната символика обаче си остава добре застъпена в кампанията на БСП, както в случая с фигурата от червени балони, издигната пред шатрата с плаката на Нинова.

Председателката на БСП разнообрази стила като реши да покаже друг кадър – как майстори патриотичен мотив на шевна машина.

Политически трансфер – от "Атака" в БСП

Русофилът Георги Димов, който на евроизборите през 2019 година беше водач на листата на "Атака", сега е кандидат за депутат от "широката лява коалиция" около БСП.

Преди две години Волен Сидеров го определи като "историк по образование, много ерудиран човек, който е много добре ориентиран в идеологията на "Атака". Самият Димов, който е член на Националния съвет на Национално движение "Русофили", веднага се обяви за отпадане на санкциите, наложени на Русия. Тогава твърдеше, че ще се бори за "християнска, православна България, а не за страна, която е потънала в блатото на евролиберализма, на джендър идеологиите".

В крайна сметка обаче "Атака" събра едва 1% подкрепа, което е далеч под необходимото, за да има евродепутат.

Сега Димов явно е припознал идеологията на БСП и обявява, че е част от "една битка за социалното оцеляване на България." Той е осми в една от столичните листи на социалистите като представител на "коалиционен партньор" – председател е на гражданско движение "Народна сила", което подписа споразумение с БСП.

"От години съм в ръководството на редица русофилски и български исторически и патриотични организации", казва той за себе си в сайта на "Народна сила".

ВМРО, НФСБ и "Воля" пак залагат на Пената

"Патриотичната" коалиция между бившите коалиционно партньори на ГЕРБ ВМРО и НФСБ, към които се присъедини и "Воля", отново залага на легендарния български футболист и треньор Димитър Пенев – Пената. Той пак ще е в една от столичните листи, на шесто място.

На предишните избори Пенев беше кандидат на коалицията между НФСБ и "Воля". Тогава той призна, че ако друга партия го беше поканила, е щял да приеме и нея. Явно обаче и сега не е получил друго предложение. " Животът ми е към края си, време е да опитам малко от политиката", обясни тогава Пенев.

Без Марсо и Готи

Явно в ДПС "кефлийското" настроение е приключило, на тези избори Марсел Величков, по-известен като Марсо от Мurda boyz, не е намерил място в листите. През април той беше кандидат-депутат на Движението в две листи – 24 МИР София и Кюстендил.

Любопитно е, че в две стари песни с негово участие се пее "лапат повече от ДПС" и "крадеме повече от ДПС".

По време на самата предизборна кампания най-запомнящото се около Марсо беше това, че успя да се сбие публично по политически причини. Тогава той и друг рапър - Валери Матов-Големия се уговоряха в интернет да се бият. Поводът се оказа политически – Марсо е кандидат от ДПС, а Големия пък показва симпатии към "Има такъв народ" и посвети на другия изпълнител авторска обидна песен.

На тези избори липсва и поп-фолк изпълнителят Георги Георгиев- Готи, които през април предостави партията си "Българско национално обединение" на Васил Божков. Сега, за разлика от Божков, Готи е решил да не участва във вота.

На местните избори през 2019 г. Готи бе сред най-колоритните кандидати за кмет на София. На предизборния си плакат той се бе снимал чисто гол с тиква пред интимните си части, а мотото му бе "да направим от тиквата тиквеник за народа".

Тогава Георгиев обясни, че се снимал гол, защото нямал какво да крие от избирателите си. Този опит за привличане на внимание обаче не бе особено успешен. Готи получи подкрепа от едва 0.11% или 471 гласа.

mediapool.bg