Кламер БГ - Новини: Има надежда за черната кутия на разбилия се МиГ. Работи се по всички версии

Има надежда за черната кутия на разбилия се МиГ. Работи се по всички версии

България

|
Пон, 21 Юни 2021г. 18:10ч.
Има надежда за черната кутия на разбилия се МиГ. Работи се по всички версии

Операцията по издирването продължава. Сн. БГНЕС

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов смята, че има надежда да бъде открита "черната кутия" на разбиралия се в морето край Шабла изтребител МиГ-29.

"Има надежда, имаме нови открити части от самолета. Обнадеждени сме, смятаме, че има надежда да открием черната кутия", каза Панайотов.

"Черната кутия" се издирва на дълбочина от над 70 метра и няма гаранции, че дори да бъде намерена, информацията в нея ще бъде съхранена.

Панайотов потвърди, че е установен проблем с мишената, която е падала с по-висока скорост, отколкото е трябвало. Въпреки това майор Валентин Терзиев е успял да я порази. След това не се знае как точно се е стигнало до трагичния инцидент.

Миналата седмица началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изключи версията, че машината може да е свалена. По думите му дори да не се намери "черната кутия", има достатъчно информация.

Очаква се разследването да завърши към средата на юли.

"Ще бъдат направени заключения въз основа на находките, които са открити, въз основа на разследването, проверката на документи, прослушване на разговори, които са проведени от командващите ученията, и така ще бъде взето заключение. Няма водеща версия, всички версии са възможни, всички версии са отворени, всички версии са на масата, тече разследване", каза Панайотов в понеделник.

Самолетът се разби по време на учение и загина пилотът майор Валентин Терзиев.

И в момента продължава издирването на останките от машината.

mediapool.bg