Кламер БГ - Новини: "Патриотите" обжалват във ВАС секциите в Турция, излизат на протест

"Патриотите" обжалват във ВАС секциите в Турция, излизат на протест

България

|
Пон, 21 Юни 2021г. 18:58ч.
"Патриотите" обжалват във ВАС секциите в Турция, излизат на протест

Опашка пред секция в Турция на изборите през април 2021 г, сн: Нова тв

"Българските патриоти" внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу разкритите от Централната избирателна комисия (ЦИК) секции в Турция за престоящите предсрочни парламентарни избори. Освен това от формацията ще протестират пред ЦИК във вторник.

Преди ден лидерът на ВМРО и бивш вицепрмеиер анонсира, че се подготвя подобна жална, а сега тя е официално внесена.

"Патриотите" твърдят, че решението на ЦИК за 121 секции в Турция нарушава Конституцията и Изборния кодекс.

С последните промени в изборния закон обаче падна ограничението за до 35 секции в страни, които са извън ЕС. Именно по тази причина и на базата на многото подадени заявления за гласуване ЦИК разкри толкова много секции в Турция.

Любопитно е, че според "Българските патриоти" има нарушение на закона при разкриването на секциите в Турция, но не и при тези във Великобритания, за които важат същите правила.

"В оспорваното Решение № 253-НС от 18 юни 2021 г. ЦИК определя, че са налице съображения за нецелесъобразност за образуване на избирателни секции в няколко държави, измежду които Ирак, Сирия, Палестина и други. В своите мотиви ЦИК изтъква, че това е обосновано от обстановката на политическа криза и несигурност, породени от различни военни действия. Република Турция е втората държава с най-много секции извън страната. Както е известно, Република Турция все още е в режим на извънредно положение след доказано недемократичния режим на държавно управление, което се наложи там", пише още в мотивите, с които се обжалва решението.

Иначе "патриотите" са припомнили и посещението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция и срещата му с президента Реджеп Таип Ердоган. Припомня и цитата от Карадайъ: "Тази земя е нашата земя (визира България). Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там след Османската империя и нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи". След това обаче Анадолската агенция обяви, че лидерът на ДПС не е преведен правилно и не е нарекъл Турция "родина", а "прародина".

"Първо. Партия, регистрирана в България по българското законодателство, се ползва с личната подкрепа на главата на турската държава. Казано иначе, партията ДПС защитава интересите не на българските граждани, а е пряк инструмент за въздействие от страна на турската държава. Второ. Председателят на ДПС открито заявява, че партията му защитава не българския национален интерес, а турската си идентичност, турския език, мюсюлманската религия и турските обичаи. Така заявената от ръководителя на ДПС цел е в пряко противоречие с чл. 11, ал. 3 и 4, чл. 13, ал. 4, чл. 37, ал. 2 от Конституцията на Република България", пишат "Българските патриоти".

mediapool.bg