Кламер БГ - Новини: Кабинетът отпусна 2 млн. лв. за строеж на детски градини и училища

Кабинетът отпусна 2 млн. лв. за строеж на детски градини и училища

България

|
Ср, 13 Ян 2021г. 18:12ч.
Кабинетът отпусна 2 млн. лв. за строеж на детски градини и училища

Правителството отпусна 2.1 млн. лв. по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища в периода 2020 - 2022 година. Това са първите средства, които се отпускат за стартирали проекти за разширение и ремонт на училища и за строеж на нова детска градина, съобщи правителствената пресслужба.

Към СУ "Йордан Йовков" в село Рибново, община Гърмен, се изгражда нов корпус за спортни дейности. В село Гълъбец на община Поморие и във Велинград се строят детски градини, в община Раковски - училищна сграда, а в Стара Загора се реконструира съществуващата сграда на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи и се изгражда нова многофункционална сграда с общежитие за същото училище.

Общо 136 проекта за нови сгради на детски градини и ясли, училища и професионални гимназии и разширение и ремонт на съществуващи бяха одобрени миналата година, след като правителството одобри програмата. За нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи бяха одобрени 89 предложения. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите.

Планирано е по програмата да бъдат отпуснати общо 210 млн. лв. за три години. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища. Така ще се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и ще има условия за преминаване на едносменен режим.

"Колкото повече училища, игрища и класни стаи, толкова по-добре за бъдещето", заяви премиерът Бойко Борисов на посещение в училището "Йордан Йовков" в с. Рибново, за което по-рано през деня бяха отпуснати близо 1.3 млн. лв. В учебното заведение в Рибново учат 500 ученика.

"Правим всичко възможно, ако така управляваме добре пандемията, 31 януари да пуснем и големите ученици да започнат да се въртят, защото те седят вкъщи и губят навици", изтъкна Борисов. Премиерът акцентира върху подкрепата на правителството за българските общини, независимо от партийната принадлежност на кметовете им.

"Днес един колега бивш говореше за симбиоза между ГЕРБ и ДПС. Но ние даваме пари за училищата. Тук нали са български деца? Навсякъде учат деца и трябва да се образоват. Тези, които буквално си чешат езика с темата, нека да погледнат училищата, игрищата – всичко е сменено – дограми, обзавеждане и тук учат децата. 500 ученика! Как да не го разширим?", посочи министър-председателят.

mediapool.bg