Кламер БГ - Новини: Старша акушерка в "Майчин дом" получи първата ваксина на Moderna

Старша акушерка в "Майчин дом" получи първата ваксина на Moderna

България

|
Четв, 14 Ян 2021г. 10:14ч.
Старша акушерка в "Майчин дом" получи първата ваксина на Moderna

Старшата акушерка София Йорданова в централна реанимация на най-голямата АГ болница в страната - "Майчин дом", бе първата ваксинирана с препарата на Moderna срещу Covid-19.

В момента тя отговаря за отделението, където се настаняват пациентките с коронавирусна инфекция.

Имунизацията с втората внесена у нас ваксина срещу Covid-19 започна в 8:30 часа в четвъртък.

В "Майчин дом" бяха доставени 100 дози от препарата. Броят на желаещите от персонала да се ваксинират с препарата на Moderna е 200, а общият брой желаещи ваксина в болницата е 400 души.

"Вече съм много по-спокойна. Смятам, че направих най-добрия избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения. Смятам, че сложих филтър между себе си и заразата, за което искам да благодаря на абсолютно всички компетентни органи, участвали в тази организация", каза Йорданова след ваксинацията.

Тя препоръча на всички да последват нейния пример.

"Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците - оказа се, че няма такива. Надявам се населението да разбере това", допълни старшата акушерка.

Ваксината на Moderna е в две дози, които се поставят през 28 дни. Предимството е, че тя се съхранява далеч по-лесно от тази на Pfizer/BioNtech.

Ваксината на Moderna се извлича от многодозови флакони, които съдържат препарат за 10 души. Първата доставка от 2400 дози на ваксината на американската фармацевтична компания пристигна в България в сряда.

mediapool.bg