Кламер БГ - Новини: Протестно шествие с искане на оставката на Борисов и Гешев блокира ключови кръстовища в столицата

Протестно шествие с искане на оставката на Борисов и Гешев блокира ключови кръстовища в столицата

България

|
Ср, 13 Ян 2021г. 23:27ч.
Протестно шествие с искане на оставката на Борисов и Гешев блокира ключови кръстовища в столицата

Протестно шествие с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев се провежда в столицата. Към 19 часа вечерта пред Съдебната палата в София се проведе поредния протест "Правосъдие без каскет" на инициативата "Правосъдие за всеки". По-късно, с пешеходно шествие от бившата сграда на Народното събрание до Съдебната палата към тях се присъдиниха други протестиращи срещу правителството от "Системата ни убива" и други формации. Те по-рано през деня обиколиха основните институции и блокира за кратко възлови кръстовища.

Към 20.30 часа бе затворено кръстовището на Орлов мост.

Стартът

Протестът започна в 11 ч. на площад Народно събрание. Последва блокиране на булевард "Цар Освободител“. Един от организаторите на недоволството беше партия АБВ.

"Протестът е осъзната необходимост от много хора и опитът той да бъде неглижиран от някои, от тези които се опитваха да го яхнат, не успява. Хората са тук, друг е въпросът, че трябва повече масовост“, заяви Румен Петков.

За кратко през деня бяха блокирани възлови кръстовища. Първата спирка - Информационно обслужване, поради съмненията на протестиращите в бъдещото вярно преброяване на бюлетините на предстоящите избори.

При опита на шествието да излезе на улица "Московска" възникна напрежение.

Следващата спирка беше Народното събрание, отново с искания за оставка. Скандиранията продължиха и пред Съдебната палата и пред Министерския съвет.

За 15-и път “Правосъдие без каскет”

15-и протест под надслов "Правосъдие без каскет" се провежда пред Съдебната палата в София след 19 часа в сряда.

Организаторите на демонстрацията от инициативата "Правосъдие за всеки" настояват за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет.

Автомобилният трафик по бул. "Цар Освободител" между Софийския университет и Българската академия на науките беше спрян.

Адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки" каза пред БГНЕС, че демонстрациите всяка сряда продължават и през тази година.

„Това е така, защото въпреки че годината е нова, номерата, старите си остават същите“, заяви той. Георгиев припомни, че от миналата година те предлагат системни решения – изменения в рамките на ВСС; изменение в конституцията, в глава "Съдебна власт"; изменение в Закона за съдебната власт; изменения в НПК; отмяна на специализираните наказателни съдилища и пълна обжалваемост на всички актове на прокуратурата.

Попитан дали протестът добавя и нови искания, освен миналогодишните, адвокатът заяви: „Ние бяхме от първите, които поискахме оставката на главния прокурор Иван Гешев и продължаваме да настояваме за нея. Даваме си сметката, че без промени във ВСС тази оставка няма да бъде дадена, поради което смятаме, че и ВСС натрупа достатъчно черни точки, заради които всички там да си дадат оставките, както онези които са по право в съвета, така и онези, които са изборни членове. Ние ще продължаваме да ги гоним, да ги сезираме, да ги засипваме с искания независимо, че те не ни обръщат внимание“.

Той добави, че в един момент искат не искат ще трябва да обърнат внимание на исканията на хората.

mediapool.bg