Кламер БГ - Новини: Кабинетът "Янев" готви мерки в енергетиката, за да намали поскъпването на стоки и храни

Кабинетът "Янев" готви мерки в енергетиката, за да намали поскъпването на стоки и храни

България

|
Пет, 03 Септ 2021г. 15:31ч.
Кабинетът "Янев" готви мерки в енергетиката, за да намали поскъпването на стоки и храни

Сн. БГНЕС

Служебното правителство е подготвило пакет от мерки в енергетиката, насочени към дружествата в сектора, за да се пресече повишението на енергията, а оттам и рязкото повишаване на всички останали стоки, храни и услуги. Конкретните решения предстои да бъдат обявени следващата седмица, посочи в петък служебният премиер Стефан Янев по време на парламентарния контрол.

"Мерките ще бъдат някакъв микс от решения, които са свързани с дейността на електроенергийните дружества, с дейността на българската независима енергийна борса, в рамките, разбира се, на закона, съгласувано със регулаторните органи и това, което е възможно - да се дадат възможности за успокояване на пазара и бизнеса. Тези мерки са предвидени и следващата седмица ще бъдат огласени и коментирани, както с бизнеса, така и с обществото", уточни Янев.

Инфлацията расте главно заради горива и енергоносители

Премиерът бе категоричен, че ръстът на инфлацията се дължи основно на по-високите цени на горивата и енергоносителите.

По данни на НСИ в момента инфлацията е средно около 3 на сто, каза Янев. При възможност за изваждане на прякото влияние на цените на горивата и на енергоносителите тази инфлация би била в рамките на нормалното на годишна база от порядъка от 0.7%, уточни той.

Стефан Янев посочи, че тенденцията е такава в световен мащаб. Той даде пример, че в сравнение с миналата година суровият нефт има повишение от 68%, природният газ - над 200%, общо енергийните стоки - с 85% Това е на база сравнение юли 2020 - юли 2021 г., каза премиерът.

Залагат се мерки и с актуализацията

Забавяне на ръста на инфлацията се залага и с проекта на служебното правителство за актуализация на държавния бюджет, стана още ясно от думите на Янев, наред с това и със затягане на разходите на администрацията.

"В актуализацията на бюджета се предвижда намаление на първоначално предвидения бюджетен дефицит с 0.3%. Прави се преглед и на държавните разходи, така че те да не водят до инфлационния натиск.", каза още премиерът.

mediapool.bg