Кламер БГ - Новини: Кабинетът "Денков" ще представи мерки срещу агресията в четвъртък

Кабинетът "Денков" ще представи мерки срещу агресията в четвъртък

България

|
Ср, 09 Авг 2023г. 20:19ч.
Кабинетът "Денков" ще представи мерки срещу агресията в четвъртък

Николай Денков, сн. БГНЕС

Четири министерства ще предложат в четвъртък на премиера Николай Денков мерки срещу агресията. Премиерът ще се запознае с начините на противодействие на насилието от МВР, и от ведомствата на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Повод за работната среща е възложената от министър-председателя задача на ресорните министри в рамките на една седмица да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат възможности за тяхното подобряване. Медиите ще се запознаят с набелязаните мерки в 16.30 часа, като в пресконференцията ще вземе участие и Николай Денков, уточнява БТА.

На правителственото заседание на 2 август министър-председателят възложи на четирима министри да предложат мерки срещу агресията. Коенкретната причина за инициативата бе случаят на агресия срещу млада жена в Стара Загора и липсата на адекватни действия от страна на правосъдната система.

Последно, на 9 август стана ясно, че Георги Георгиев, обвиняем за нападението с макетен нож срещу 18-годишното Дебора от Стара Загора, остава за постоянно в ареста. Това реши окончателно в сряда местният окръжен съд. Георгиев бе задържан по второто дело срещу него – за заплахи срещу Дебора.

Това производство бе образувано след като Георгиев беше пуснат от ареста по първото дело – за телесна повреда. Междувременно избухна обществено недоволство заради освобождаването му и бяха организирани протести в десетки градове.

“Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот“, заяви акад. Денков в началото на редовното правителствено заседание тогава.

mediapool.bg